PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 47 | 06 |

Tytuł artykułu

Skielkowane nasiona

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Skiełkowane nasiona jako nowy produkt na rynku krajowym wymagały zbadania ich wartości odżywczej oraz zawartości substancji obcych i zanieczyszczeń. W artykule przedstawiono wyniki badań skiełkowanych nasion lucerny, rzodkiewki, soczewicy, fasoli mung i ziarna pszenicy. Wykazały one stosunkowo wysoką zawartość składników odżywczych, szczególnie bogate w białko, żelazo, miedź, cynk i tiaminę były kiełki soczewicy a w witaminę C skiełkowane nasiona rzodkiewki. Poziom azotanów w badanych próbkach, z wyjątkiem rzodkiewki, nie budził zastrzeżeń. Ilość azotynów i metali ciężkich (Cd i Pb) była stosunkowo niska i zbliżona do poziomu stwierdzanego w materiale roślinnym o prawidłowej jakości zdrowotnej.
EN
Introduction of sprouted seeds as new products on home market requires testing of their nutritive value and contents of foreign substance nad contaminations. The results of testing sprouted seeds of alfalfa, lentil, mung bean, radish and wheat grain are presented in the paper. The high content of nutritive substances was proved, lentil seeds were especially rich in protein, iron, copper, zinc and thiamine, radish seeds - in vitamine C. The nitrate level in tested samples, exept radish, was acceptable. The quantity of nitrites and heavy metals (Cd and Pb) were relatively low and similar to the level observed in plant material of proper quality

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

06

Opis fizyczny

s.150-152,tab,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia,ul.Powsinska 61/63,02-903 Warszawa
  • Instytut Zywnosci i Zywienia,ul.Powsinska 61/63,02-903 Warszawa
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia,ul.Powsinska 61/63,02-903 Warszawa
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia,ul.Powsinska 61/63,02-903 Warszawa
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia,ul.Powsinska 61/63,02-903 Warszawa
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia,ul.Powsinska 61/63,02-903 Warszawa
autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia,ul.Powsinska 61/63,02-903 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Buliński R., Marzec Z.: Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia. Cz. II. Zawartość chromu i niklu w zbożach oraz w grochu i fasoli, Bromat. Chem. Toksykol., 1983, 16, 53.
  • [2] Buliński R., Marzec Z.: Badania porównawcze oznaczania kadmu i ołowiu w żywności. Roczn. PZH, 1986, 37, 400.
  • [3] Karłowski K.: Azotany w warzywach — propozycje limitowania w Polsce, Roczn. PZH, 1990, 41, 1.
  • [4] Levnedsmiddel tabeller 1989 (Nutrient Composition of Danish Foods.
  • [5] Lemieszek-Chodorowska K.: Metody oznaczania substancji obcych w środkach spożywczych (azotyny i azotany). Wyd. Metod., PZH, 1977.
  • [6] Livsmendelstabeller, Stockholm 1986.
  • [7] Łoś-Kuczera M. (red.): Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza, Warszawa, 1990.
  • [8] Nabrzyski M., Gajewska R., Ganowiak Z.: Występowanie azotanów i azotynów w pieczywie oraz niektórych innych przetworach z mąki, Roczn. PZH, 1990, 41, 187.
  • [9] Recommended Dietary Allowances lOth Ed. Washington D.C. 1989.
  • [10] Ruoka —: aineiden ravintoainesisàltô (Nutrient composition offoods, Helsinki 1989.
  • [11] Rutkowska U. (red.): Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa, PZWL, 1981.
  • [12] Smuk E.: Kiełkujące zdrowie. Kiełki — pokarm pełen życia.
  • [13] Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L., Szostak W.B.: Normy żywienia i wyżywienia. Cz. I. Warszawa, IŻŻ 1987.
  • [14] Zalewski W: Zagadnienie występowania różnych form azotu w warzywach w związku z nawożeniem azotanowym. Cz. V. Warzywa o dużej zawartości NOa " sałata, rzodkiewka, Bromat. Chem. Toksykol., 1972, 1, 18.
  • [15] Zarządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji dodatkowych dozwolonych i zanieczyszczeń technicznych w środkach spożywczych i używkach (projekt).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cc2b2d99-7243-4c25-8e24-179da5d9a15f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.