PL
Skiełkowane nasiona jako nowy produkt na rynku krajowym wymagały zbadania ich wartości odżywczej oraz zawartości substancji obcych i zanieczyszczeń. W artykule przedstawiono wyniki badań skiełkowanych nasion lucerny, rzodkiewki, soczewicy, fasoli mung i ziarna pszenicy. Wykazały one stosunkowo wysoką zawartość składników odżywczych, szczególnie bogate w białko, żelazo, miedź, cynk i tiaminę były kiełki soczewicy a w witaminę C skiełkowane nasiona rzodkiewki. Poziom azotanów w badanych próbkach, z wyjątkiem rzodkiewki, nie budził zastrzeżeń. Ilość azotynów i metali ciężkich (Cd i Pb) była stosunkowo niska i zbliżona do poziomu stwierdzanego w materiale roślinnym o prawidłowej jakości zdrowotnej.
EN
Introduction of sprouted seeds as new products on home market requires testing of their nutritive value and contents of foreign substance nad contaminations. The results of testing sprouted seeds of alfalfa, lentil, mung bean, radish and wheat grain are presented in the paper. The high content of nutritive substances was proved, lentil seeds were especially rich in protein, iron, copper, zinc and thiamine, radish seeds - in vitamine C. The nitrate level in tested samples, exept radish, was acceptable. The quantity of nitrites and heavy metals (Cd and Pb) were relatively low and similar to the level observed in plant material of proper quality