PL
Wyniki badań dotyczące sposobu żywienia i struktury spożycia żywności w Polsce wskazują na poważne nieprawidłowości. Najczęstsze przykłady nieracjonalnego żywienia, odbiegającego od zaleceń żywieniowych i lekarzy, to nadmierne spożycie energii, tłuszczu i cukru przy jednoczesnym niskim spożyciu węglowodanów złożonych. Spożycie cukru wynosi ok. 45 kg/osobę/rok i jest dwukrotnie wyższe niż w latach sześćdziesiątych. Następstwem wadliwego żywienia jest powstawanie otyłości, niedokrwiennej choroby serca, cukrzycy insulinoniezależnej, próchnicy. W ograniczeniu energii pochodzącej z sacharozy mogą pomóc sztuczne środki słodzące tj. aspartam i acesulfam K. Obie substancje pozbawione są kalorii, około 200 razy słodsze od cukru. Dopuszczalne dzienne spożycie acesulfamu K wynosi 15 mg/kg masy ciała, aspartamu zaś 40 mg/kg masy ciała. Poliole są drugą grupą środków słodzących zastępujących cukier. Substancje te, jak i poprzednie, w odróżnieniu od sacharozy nie sprzyjają powstawaniu próchnicy zębów, która jest chorobą cywilizacyjną całej populacji państw wysoko uprzemysłowionych. W Polsce aspartam, sorbitol, ksylitol i mannitol dozwolone są do stosowania każdorazowo po uzyskaniu pozytywnej opinii Państwowego Zakładu Higieny oraz acesulfam K, malitol, na drodze zezwolenia Głównego Inspektora Sanitarnego.
EN
Results of research on food habits and food consumption pattern show significant faults. The most frequent examples of the unproper consumption (as that different from recomendations of medical and nutrition specialists) indicate an excessive consumption of energy, fat and sugar along with low consumption of polisaccharides. Consumption of sugar amounts approx 45 kg per person per annum and is two times higher than that in the sixties. Consequences of the unproper food habits are: obesity, coronary heart disease, insuline-independent diabetes and carries. In Poland, overweight and obesity occur in 40% of female population over the age of 40. Keeping the proper body weight depends on maintaining energy balance. Artificial sweeteners like aspartam and acesulfame K may be helpful in limiting energy coming from saccharose. Both substances are calory-free and 200 times sweeter than sugar. The acceptable daily intake of acesulfame K amounts to 15 mg/kg of body mass and that of aspartam to 40 mg/kg of body mass. Because of their intensive sweetness exceeding the above limits is hardly possible. So, using the artificial sweeteners in production of low-energy food offers a very good chance for people who want to keep low calory diet and for those suffering from diabetes. Poliols are the other group of sweeteners that could substitute for sugar. In contrast to saccharose, the above mentioned substances do not cause carries which is a wide-spread „civilisation" disease in highly industrialised countries of the world. In Poland, a permission from National Institute of Hygiene is required for a single use of aspartam, sorbitol, xylitol and mannitol in food production, whereas for acesulfame K, maltitol and lactitol that of Chief Sanitary Inspector is needed.