PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 03 | 2 |

Tytuł artykułu

Optymalizacja procesow enzymatycznej hydrolizy skrobi przy uzyciu immobilizowanej alfa-amylazy i glukoamylazy

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono enzymatyczną hydrolizę skrobi przy użyciu immobilizowanej α - amylazy i glukoamylazy. Maksymalną szybkość nagromadzenia glukozy wykazano przy użyciu preparatu, w którym stosunek wagowy α - amylazy do glukoamylazy wynosił 1:4. Liniowość procesu obserwowano do 6-tej godziny inkubacji, jednocześnie notowano różną zawartość form oligomerycznych glukozy w zależności od czasu hydrolizy skrobi.
EN
Immobilized α -amylase and glukoamylase were used for enzymatic hydrolysis of starch. The highest rate of glucose accumulation was observed with a qantitative ratio of α -amylase to glukoamylase as 1 : 4. A linear relation was observed in the process until the sixth hour of the incubation; varied amounts of oligometric forms of glucose were detected relative to the duration of starch hydrolysis.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

03

Numer

2

Opis fizyczny

s.16-19,wykr.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. Fiechter A. ed. Starch hydrolysis by immobilized enzymes. Industrial applications. In: advances in biochemical engineering. Vol. 10. Berlin - Heidelberg-New York: Springer - Verlag, 1978, p. 131-137.
  • 2. Fujii M., Homma T., Taniguchi M. 1988. Synergizm of α-amylase and glukoamylase on hydrolysis of native starch granules. Biotechnol. Bioeng. 32. 910-915.
  • 3. Kennedy J.F., Cabral J. M. S., Sa-Corrcia I., White C.A., 1987. Starch biomass: a chemical feedstock for enzyme and fermentation processes. Crit. Repts. Appl. Chem. 13. 115-148.
  • 4. Lloyd J. B. and Whelan W. J., 1969. Enzymic determination of glucose in the presence of maltose. Analit. Biochem. 30. 467-470.
  • 5. Mercier C. 1977. Effect of extrusion-cooking on potato starch using a twin screw french extruder. Stärke 29. 48-52.
  • 6. Miranda M. and Murado M. A., Sanroman A. and Lema J. M. 1991. Mass transfer control of enzymatic hydrolysis of polysaccha-rides by glucoamylase. Enzyme Microb. Technol. 13. 142-147.
  • 7. Ofoli Robert Y., Komolprasert Vanee, Saha Badal C. and Berglund Kris A. 1990. Production of maltose by reactive extrusion of carbohydrates. Lebensm. Wiss. u Tech. 23. 262-266.
  • 8. Rogalski J., Dawidowicz A. 1989. The controlet porous glass (CTG) with rective epoxy groups suport for affinity chromatography. Acta Biotech. 9. 275-279.
  • 9. Rogalski J., Jamroz J. 1993. Właściwości katalityczne α-amylazy i glukoamylazy immobilizowanych na szkle porowatym. Postępy techniki przetwórstwa spożywczego. Nr 2, 14-18.
  • 10. Sanroman A., Chamy R., Nunez M. J. and Lema J. M. 1991. Enzymatic hydrolysis of starch in a fixed-bed pulsed-flow reactor. Applied Biochem. a Biotech. 28/29. 527-538.
  • 11. Sims Kevin A., Cheryan M. 1992. Hydrolysis of liquefied corn starch in a membrane reactor. Biotech, and Bioeng. 39. 960-967.
  • 12. Warchalewski J. R. Produkcja oraz zastosowanie preparatów amylolitycznych oraz proteolitycznych w przemyśle spożywczym. PWN. Warszawa - Poznań 1985.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cb8eb3f4-61a7-4255-8aee-3b50a3724e1f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.