PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 01 |

Tytuł artykułu

Polisacharydy surowcem XXI wieku

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Uzasadniono, że polisacharydy staną się surowcem XXI w. dla przemysłu chemicznego i branż parachemicznych (farmaceutycznej, kosmetycznej, spożywczej). Wskazano na rolę polisacharydów jako nośników energii, źródła podstawowych surowców przemysłowych (etanolu, metanolu) oraz biopolimerów poddających się licznym modyfikacjom fizycznym, chemicznym, fizykochemicznym i enzymatycznym. Opisano sposoby modyfikowania skrobi i zastosowań produktów modyfikacji. Za szerokim wykorzystaniem polisacharydów do celów spożywczych i niespożywczych przemawia ich odnawialność i biodegradowalność.
EN
Role of polysaccharides as 21st century resource for chemical, and para-chemical industry (pharmaceutical, cosmetics, food) is presented. Polysaccharides should be considered as source of energy and basic chemicals (ethanol, methanol) as well as the material numerous physical, chemical, physicochemical, and enzymatic modifications. Several modifications are presented together with possibilities of their application in nutrition and for non-nutritive purposes. Versatility and biodegradability of polysaccharides justify.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

01

Opis fizyczny

s.9-10,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Chemii, Akademia Rolnicza, al.A.Mickiewicza 21, 31-120 Krakow

Bibliografia

  • [1] Eggersdorfer M., Meijer J., Eckes P.: 1992. FEMS Microbiol. Rev., 103, 355-364.
  • [2] Morris D., Ahmed I.: 1992. The Carbohydrate Economy, Institute for Local Self-Reliance, Washington. C.C.
  • [3] Okkerse C., van Bekkum H.: 1997. Starch 96 - Perspectives for a versatile raw material on the threshold of a new millenium. (Eds.: H. van Doren, N. van Swaaij). Zestec bv/Carbohydrate Research Foundation, Ch. 1.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-cb828b83-c8c5-48fc-bb4d-a5ed59d68574
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.