PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 44 | 11 |

Tytuł artykułu

GMO - dobrodziejstwo czy zagrozenie?

Autorzy

Warianty tytułu

EN
GMO - beneficence or menace?

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono pozytywne i negatywne aspekty wprowadzania na rynek konsumencki żywności transgenicznej. Przedstawiono argumenty naukowe i społeczne popierające i odrzucające zasadność rozwoju tej dziedziny przemysłu spożywczego. Zacytowano doniesienia naukowe ze świata, a także przedstawiono debatą odbytą na IV Nadzwyczajnej Konferencji Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów dotyczącej tego problemu. W konferencji udział wzięli przedstawiciele nauki i prasy, ze szczególnym udziałem zaproszonych przez dr. Z Hałata, prezesa Stowarzyszenia, polskich autorytetów naukowych, profesorów T. Twardowskiego i Mieczysława Górnego.
EN
In the paper there are presented the positive and negative aspects of bringing the GMO food on the market. The scientific and social arguments that support or deny the principles of this domain development are presented. The scientific information from the World and from the debate had place on IV Conference of Consumer Health Safety Association are presented. The representatives of the science and press took part in the conference. Polish science authorities, professors T. Twardowski and M. Górny, invited by chairman of Association dr Z. Halat, were the special guests of the conference.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

11

Opis fizyczny

s.11-12

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-caacf88f-9131-4db0-8759-800e8c4db8e5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.