PL
W artykule przedstawiono pozytywne i negatywne aspekty wprowadzania na rynek konsumencki żywności transgenicznej. Przedstawiono argumenty naukowe i społeczne popierające i odrzucające zasadność rozwoju tej dziedziny przemysłu spożywczego. Zacytowano doniesienia naukowe ze świata, a także przedstawiono debatą odbytą na IV Nadzwyczajnej Konferencji Stowarzyszenia Ochrony Zdrowia Konsumentów dotyczącej tego problemu. W konferencji udział wzięli przedstawiciele nauki i prasy, ze szczególnym udziałem zaproszonych przez dr. Z Hałata, prezesa Stowarzyszenia, polskich autorytetów naukowych, profesorów T. Twardowskiego i Mieczysława Górnego.
EN
In the paper there are presented the positive and negative aspects of bringing the GMO food on the market. The scientific and social arguments that support or deny the principles of this domain development are presented. The scientific information from the World and from the debate had place on IV Conference of Consumer Health Safety Association are presented. The representatives of the science and press took part in the conference. Polish science authorities, professors T. Twardowski and M. Górny, invited by chairman of Association dr Z. Halat, were the special guests of the conference.