PL
Celem pracy było prześledzenie zmian w zawartości i źródłach tłuszczów w przeciętnej racji pokarmowej mieszkańców Warszawy w okresie 17 lat. W latach 1984, 1988, 1993 i 2001 sposób żywienia oceniono odpowiednio u 2571, 1397, 1485 i 836 mężczyzn i kobiet w wieku 35-64 lat. W 2001 roku w porównaniu z rokiem 1984, stwierdzono ponad 50% spadek spożycia masła i innych tłuszczów zwierzęcych oraz 5-krotny wzrost spożycia margaryn. Znalazło to odbicie w zmianie składu diety: zanotowano spadek zawartości cholesterolu z 628 mg do 388 mg u mężczyzn i z 454 mg do 267 mg u kobiet, obniżenie udziału energii z nasyconych kwasów tłuszczowych z 15,8% do 12,0% u mężczyzn i z l5,7% do 11,5% u kobiet oraz wzrost wielonienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiednio z 4,2% do 6,1% i z 4,3% do 6,2%. Zmiany te odzwierciedliły się w istotnym zmniejszeniu współczynnika aterogenności diety Keysa. Podstawowym źródłem tłuszczów ogółem oraz nasyconych kwasów tłuszczowych we wszystkich latach badania było mięso i wędliny oraz tłuszcze zwierzęce dodane. Stwierdzono systematyczny, stopniowy spadek udziału masła, smalcu, słoniny, a wzrost udziału margaryn i olejów w dostarczaniu tych składników odżywczych.
EN
The aim of the study was to evaluate changes in fat intake and fat sources in the diet consumed by Warsaw population in the 17-year period. In years 1984, 1988, 1993 and 2001 dietary habits where assessed according to 2571, 1397, 1485 and 836 randomly selected 35-64 year men and women. In 2001 in comparison to 1984 50% decrease in butter and other animal fats and the 5-time increase in margarine consumption was noticed. This changes reflected in nutritional values of daily food ration: dietary cholesterol decreased from 628 mg to 388 mg in men and from 454 mg to 267 mg in women, percentage of energy from saturated fatty acids decreased from 15,8% to 12,0% in men and from 15,7% to 11,5% in women, percentage of energy from polyunsaturated fatty acids increased from 4,2% to 6,1% and from 4,3% to 6,2% respectively. Above mentioned changes resulted in a significant reduction of atherogenicity level of diet as expressed by Keys score. The main sources of fats and saturated fatty acids during 17-years were meat and meat products and added animal fats. As a providers of this nutrients role of butter, lard, bacon decreased, while margarine and oils played bigger part.