PL
Celem pracy była ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia osób w wieku starszym, po 65 roku życia, zamieszkałych na wsi. Badanie przeprowadzono w okresie wiosennym. Objęto nim 30 osób (19 kobiet i 11 mężczyzn) w wieku 65-96 lat, z gminy Czaplinek. Zebrano dane socjoekonomiczne, żywieniowe i antropometryczne. Zebrany materiał ankietowy stanowił podstawę do określenia wartości energetycznej i odżywczej spożywanych całodziennych racji pokarmowych oraz do wyliczenia wartości wskaźnika BMI. Zebrane dane opracowano przy użyciu komputerowego programu „Dietetyk" i porównano z obowiązującymi normami i zaleceniami żywieniowymi dla tej grupy wiekowej. Przeprowadzona analiza sposobu żywienia wykazała szereg nieprawidłowości żywieniowych: nadmiar białka, zwłaszcza zwierzęcego, nadmiar tłuszczu i jego nieodpowiednią wartość żywieniową, niedobór węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu, cynku, witamin, z wyjątkiem witaminy A oraz płynów. Analizując dane antropometryczne stwierdzono częste występowanie otyłości I i II stopnia (u 58% kobiet i 63% mężczyzn). Dla badanej grupy osób starszych celowa byłaby edukacja żywieniowa i przeprowadzenie korekty diety.
EN
The aim of the study was the estimation of nutrition habits and nutrition state of the elderly, over 65, living in the rural area. The subject of investigation, conducted in the spring time, were 30 persons (19 women and 11 men) aged 65-96 of the Czaplinek community origin. The socjoeconomic, nutritional and anthropometric data collected provided basis for estimation of the energy and nutrient values of the daily intake and for calculation of the BMI indicator value. Calculation of the data, done by the computer programme "Dietetic", were compared to obligatory norms and nutritional recommendations for that age group. The analysis of the nutrition manner showed a lot of nutritional abnormalities: the excess of protein, especially of animal origin, the excess of fat and its inadequate nutritional value, the shortage of complex carbohydrates, fiber, potassium, calcium, magnesium, zinc, vitamins (except for vitamin A) and liquids. According to anthropometric data analysis obesity of type I and II was noted frequently (58% of women and 63% of men tested). It would be advisable for the tested group of elderly to be subjected to nutrition education with correction of their diet.