PL
Dokonano oceny preferencji i częstości spożycia ryb morskich i owoców morza wśród 218 studentów II i III roku wydziału stomatologicznego, w tym 177 kobiet i 41 mężczyzn. Dane zebrano za pomocą kwestionariusza ankietowego. Obserwowano niską częstość spożycia ryb morskich - prawie co druga osoba jadła te produkty 1-3 razy w miesiącu lub rzadziej, natomiast owoce morza były spożywane bardzo rzadko. Do najbardziej lubianych ryb należał łosoś i tuńczyk, w dalszej kolejności - makrela i dorsz. Owoce morza znalazły się na końcu szeregu preferencyjnego. Przy wyborze ryb morskich i owoców morza największe znaczenie miały czynniki sensoryczne - smak świeżość, a także wygląd. Cena produktu oraz łatwość przyrządzania odgrywały mniejszą rolę.
EN
The assessment of fish and sea food preference and frequency intake among 218 dentist faculty students (177 women and 41 men) was performed. Date were collected using standardized questionnaire. Results showed a low fish intake - about 50% of students consumed fish 1-3 times in month or rarely. Sea food consumption had very low level. A salmon and tuna as well mackerel and cod were the most favorite products. However sea food products were located at the end of preference list. For choosing fish and sea food products sensual factors i.e. taste quality, freshness and product appearance were taken into account first of all. Product price and easily of cooking method were of little importance.