PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 1 |

Tytuł artykułu

Suplementacja witaminami i biopierwiastkami diety studentów polskich i białoruskich [Gdańsk, Grodno, Białystok]

Warianty tytułu

EN
Vitamin and mineral dietary supplements use among Polish and Belarus students [Gdansk, Grodno, Bialystok]

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W grupie studentów (515 osób) z trzech wyższych uczelni Gdańska, Grodna i Białegostoku suplementację diety witaminami lub związkami mineralnymi stosowało codziennie odpowiednio: 28,8%, 39,4% i 22% badanych. Niemal połowa studentów (51,4%, 52,5% i 49,5%) przyjmowała suplementy bez konsultacji z lekarzem, dietetykiem czy farmaceutą. Nie zaobserwowano znaczących różnic w stosowaniu suplementacji diety w zależności od miejsca zamieszkania w czasie studiów: 58,2% studentów z Gdańska i 56,8% z Grodna oraz 57% studentów z Białegostoku zadeklarowało, iż stosuje suplementację diety.
EN
Official recommendations for the use of supplemental nutrients are limited to individuals at risk for deficiency and other specific populations. Some experts now suggest a broader application of supplements, especially of multivitamins and minerals. In the group of 515 students from Gdańsk (225), Grodno (190) and Białystok (100) vitamins and minerals diet supplement used respectively 28.8%, 39.4% and 22% person investigated. The study was proved that 51.4% (Gdansk), 52.5% (Grodno) and 49.5% (Białystok) of the researched persons, were using the supplementation of diet and the major influencing their choice were media.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

1

Opis fizyczny

s.55-60,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra i Zaklad Bromatologii, Akademia Medyczna w Gdansku, Gdansk
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. ADA Reports: Position of the American Dietetic Association: Fortification and Nutritional Supplements.: J. Am. Dietet. Assoc., 2005, 105, 1300.
  • 2. Archer S.L., Stamler J., Moag - Stahlberg A., Van Horn L., Garside D., et al.: Association of dietary supplement use with specific micronutrient intakes among middle - aged american men and women: The intermap study.: J. Am. Diet. Assoc., 2005, 105, 1106.
  • 3. Czaja J., Lebiedzińska A., Szefer P.: Sposób żywienia i suplementacji reprezentantów Polski w biegach średnio- i długodystansowych w latach 2004 - 2005. Roczn. PZH, 2008, 59, Nr 1, 67.
  • 4. Dwyer J., Picciano M.F., Raiten D.J.: Collection of food and dietary supplement intake data. What we eat in America-NHANES. J. Nutr., 2003, 133, 590.
  • 5. Dyrektywa 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 czerwca 2002r. w sprawie zbliżenia ustawodastw Państw Członkowskich odnoszących się do suplementów żywnościowych (Dz. Urz. UE.L z 2002 roku Nr 183, poz. 51).
  • 6. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa 2004.
  • 7. Hetherwick C., Morris M., Silliman K.: Perceived Knowledge, Attitudes, and Practices of California Registered Dietitians Regarding Dietary Supplements. J. Am. Diet. Assoc., 2006, 106, 438.
  • 8. Hoglund D., Samuelson G., Mark A.: Food habits in Swedish adolescents in relation to socioeconomic conditions, Eur. J. Clinic. Nutr., 1998, 52, 784.
  • 9. Lowry L., Kann L., Collins J., Kolbe L. J.: The effect of socioeconomic status on chronic disease risk behaviors among US adolescents. 1996, JAMA, 276, 792.
  • 10. Neuhouser M., Patterson R., Levy L.: Motivations for Using Vitamin and Mineral Supplements, J. Am. Diet. Assoc., 1999, 99, 851.
  • 11. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz.U. 2007 r. Nr 196, poz. 1425).
  • 12. Stoś K., Szponar L., Bogusz W., Woźniak A., Możdżyńska E.: Suplementy diety jako źródło składników o działaniu odżywczym i innym fizjologicznym, Żyw. Człow. Metabol,, 2007, XXXIV, Nr 3/4, 1036.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c7d24fab-4937-4675-9d46-07e59050077a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.