PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Proby zastosowania techniki membranowej do klarowania i zimnej sterylizacji cydru

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy wskazano na celowość zastosowania techniki membranowej (ultrafiltracji) w procesach klarowania i zimnej sterylizacji cydru. W części wprowadzającej artykułu przedstawiono charakterystykę cydru oraz wybrane operacje techniczne i technologiczne jego wyrobu.
EN
The authors hove pointed out to the expediency of application of membrane technology (ultrafiltration) in the processes of claryfication and cold sterylization of cider. Within the first part of the paper cider characteristics as well selected processes of its technical and technological production have been dealt with at some length.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

s.43-50,tab.,wykr.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Maszyn Spozywczych, 03-759 Warszawa, ul.Otwocka 1b
autor

Bibliografia

  • 1. Adams B. R.: Trends in Food Science and Technology. 1 (6) 141-144, 1990.
  • 2. Anon. International Brewers Journal. 106 (1255) 57-60, 1970.
  • 3. Bazhenov P. B.: Vinedeie i Winogrodarstwo. SSSR, 29 (4) 42-56, 1969.
  • 4. Beech F. W., Carr J. G.: Cider and Perry. Research Station Long Ashton. England, 1977.
  • 5. Burroughs L. F.: Report Long Ashton Research Station for 1973. 167, 173, 1974.
  • 6. Delanoe R. G., Emard L. O.: Quebec Lai tier et Alimentaire. 27 (1) 3-5, 1972.
  • 7. Drilleau J. F.: Flűssiges Obst. 46 (8) 289-292, 1979.
  • 8. Gasik A., Horubała A., Kubicz E.: Przemysł Spożywczy. 5-6/91, 140-142.
  • 9. Gradowski J.: Materiały seminaryjne. „Polagra" Poznań, 1993.
  • 10. Grochowicz J.: Materiały seminaryjne. „Polagra" Poznań, 1993.
  • 11. Henley J.: Brewer. 69 (827) 357-361, 1983.
  • 12. Karwowska K., Schobinger U., Grab W.: Confructa. 18 (3/4), 125-132, 1973.
  • 13. Kőrmendy J.: Fruchtsaft-Industrie. 10, 145, 247, 1965.
  • 14. Lewicki P. i inni: Inżynieria Procesowa i Aparatura Przemysłu Spożywczego. WNT Warszawa, 1982.
  • 15. Mills D. R., Wiegand E. H.: Fruit Products Journal and American Vinegasr Industry. 22, 5, 1942.
  • 16. Nosecka E.. Rosiak E.: Przemysł Spożywczy. 3/94, 69-71.
  • 17. Peden D.: Flűssiges Obst. 43 (5) 182, 187-195, 1976.
  • 18. Pijanowski E., Wasilewski Z.: Zarys Technologii Winiarstwa.WPLiS, Warszawa, 1955.
  • 19. Quere J. N., Latreille R., Rouxel B., Drilleau J. F.: Flűssiges Obst. 55 (4) 170-177, 1988.
  • 20. Siwiński E.: Technologia produkcji „cydrów". Referat wygłoszony na konferencji winiarskiej w Drzoszkowie, 1983.
  • 21. Wucherpfenning K.: Flűssiges Obst. 47 (8) 331-332, 354, 1980.
  • 22. Wzorek W., Siuchnińska U., Kaniewska R.: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. 10/85, 21-25.
  • 23. Artykuł redakcyjny. Winodielje i Winogrodarstwo. SSSR, 24, 4, 17-20, 1964.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c5a66544-ed9f-4b78-8aa0-6cf83e6db0d2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.