PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 33 | 1 |

Tytuł artykułu

Wskaźnik zdrowego żywienia HEI [Healthy Eating Index] u studentów SGGW w zależności od warunków socjalno-bytowych

Warianty tytułu

EN
Healthy Eating Index [HEI] in students of Warsaw Agricultural University as a function of socioeconomic status

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena sposobu żywienia studentów SGGW w Warszawie przy użyciu Wskaźnika Zdrowego Żywienia HEI (Healthy Eating Index) oraz analiza wpływu warunków socjalno-bytowych na sposób żywienia. Na wskaźnik ten składa się suma punktów przyznawana za zgodność z piramidą żywienia spożycia produktów z pięciu grup żywności (produkty zbożowe, warzywa, owoce i produkty mleczne) oraz spożycie tłuszczu ogółem, kwasów tłuszczowych nasyconych, cholesterolu, sodu, a także za urozmaicenie diety. Średnia wartość wskaźnika HEI u studentów SGGW wyniosła 69,2 punktów i określiła dietę tej populacji jako „wymagającą poprawek”. Struktura spożycia u studentów SGGW generalnie odzwierciedla typowe polskie nawyki żywieniowe; większość badanych osiąga lub przekracza zalecenia odnośnie spożycia mięsa, tłuszczu ogółem, cholesterolu i różnorodności diety. Zbyt duże jest spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych i sodu, natomiast spożycie produktów zbożowych, owoców, warzyw i produktów mlecznych kształtuje się średnio na poziomie połowy zalecanej ilości. Lepszy sposób żywienia wykazują kobiety, uczestnicy kursów żywieniowych oraz osoby częściowo zależne finansowo od rodziców.
EN
The purpose of the study was the assessment of nutritional habits of students at Warsaw Agricultural University (WAU) with the use of Healthy Eating Index (HEI), and its dependence on socioeconomic factors. HEI is estimated by allocating points/scales for the intake of recommended food servings found on the polish nutrition pyramid as well as for the consumption of total fat, saturated fat, cholesterol, sodium and for dietary variety. The average HEI value for WAU students was 69.2 points, which indicated that the diet of these students requires improvement. The consumption structure for WAU students reflects typical Polish nutritional habits; too high intake of saturated fat, sodium and meat products and too low (ca 50% of the recommended amounts) consumption of cereal products, fruit, vegetables and dairy products. The consumption of total fat and cholesterol by most of the subjects in this study was in agreement with recommended values. Nutritional habits of females, students undergoing nutrition courses as well as participants partly independent in terms of financial status was better than their corresponding counterparts.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

33

Numer

1

Opis fizyczny

s.18-27,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Bowman S.A., Lino M., Gerrior S.A., et al.: The Healthy Eating Index 1994-1996. U.S. Department of Agriculture, Center for Nutrition Policy and Promotion, CNPP-5, 1998.
  • 2. Basiotis P.P., Carlson A., Gerrior S.A., et al.: The Healthy Eating Index 1999-2000. U.S. Department of Agriculture, Center for Nutrition Policy and Promotion, CNPP-12, 2002.
  • 3. Kennedy E.T., Ohls J., Carlson S., et al.: The Healthy Eating Index: Design and applications. J. Am. Diet. Assoc., 1995, 95, 1103.
  • 4. Variyam J.N., Shim Y., Blaylock J.: Consumer misperceptions of diet quality. J. Nutr. Educ., 2001, 33, 314.
  • 5. Internet: www.usda.gov/cnpp/healthyeating.html.
  • 6. Szostak W.B., Cichocka A., Cybulska B.: Żywienie w profilaktyce miażdżycy, czyli dieta śródziemnomorska po polsku. Warszawa, IŻŻ, Zakład Żywienia Klinicznego, 2001.
  • 7. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Med., 1998, 5, 1.
  • 8. Wunderlich S.: Informacja ustna, Mountclair Univ., NJ, USA, 2003.
  • 9. Czarnocińska J., Babicz-Zielińska E., Wądołowska L., i in.: Czynniki wpływające na preferencje produktów zbożowych wśród młodzieży szczecińskiej. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, Supl., cz. 1, 502.
  • 10. Gacek M.: Punktowa ocena sposobu żywienia się młodzieży studiującej w Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 324.
  • 11. Czech A., Grela E.R.: Zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożycia produktów odżywczych wśród studentów uczelni lubelskich. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 81.
  • 12. Malik A., Wesołowska-Trojanowska M.: Ocena spożycia podstawowych składników odżywczych i energii przez studentów, Kongres 2000 Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka; Sesje naukowe (materiały), Warszawa, 2000, 38.
  • 13. Olędzka R., Wiśniewska J., Rogalska-Niedźwiedź M., i in.: Ocena sposobu żywienia studentów Wydziału Farmaceutycznego Akademi Medycznej w Warszawie w roku akademickim 1999/2000. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, Supl., cz. 1, 514.
  • 14. Gacek M.: Ocena sposobu żywienia studentów Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie w latach 1999-2000. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, Supl., cz. 2, 556.
  • 15. Wawrzyniak A., Hamułka J.: Ilościowa ocena sposobu żywienia studentek SGGW w Warszawie. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, 165.
  • 16. Olędzka R., Kozłowska B., Wiśniewska J., i inni: Ocena poziomu spożycia wapnia, fosforu i magnezu w codziennych racjach pokarmowych studentów. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 40.
  • 17. Wawrzyniak A., Hamułka J.: Wpływ spożycia żywności na stan odżywienia żelazem młodzieży akademickiej. Żyw. Człow. Metab., 2001, 28, Supl., cz. 1, 107.
  • 18. Maruszewska M., Przysławski J., Bolesławska J.: Składniki podstawowe w całodziennych racjach pokarmowych studentów uczelni poznańskich. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 1/2, 347.
  • 19. Figurska-Ciura D., Wójcik M.: Ocena sposobu żywienia studentów - sportowców. Żyw. Człow. Metab., 2004, Supl. I cz. 2, 31, 82.
  • 20. Rybowska A., Babicz-Zielińska E., Nazarewicz R.: Preferencje wybranych potraw wśród studentów. Kongres 2000 Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka; Sesje naukowe (materiały), Warszawa, 2000, 80.
  • 21. Szczepaniak B., Flaczyk E., Górecka P.: Częstotliwość spożycia wybranych produktów w zależności od sytuacji materialnej młodzieży. Żyw. Człow. Metab., 2002, 29, Supl., cz. 1, 137.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c5220cf2-df2c-4b3c-af46-bfaea5adf120
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.