PL
Częste występowanie niedokrwistości wśród mężczyzn regionu północno-wschodniej Polski, zatrudnionych w dużych zakładach przemysłowych, było przesłanką do podjęcia badań mających wskazać ewentualny związek zaburzeń układu krwiotwórczego z żywieniem. Badanie prospektywne, wykonane w latach 1987-1998, obejmowało kohortę 556 mężczyzn czynnych zawodowo. Żywienie oceniano metodą ilościową na podstawie wywiadu o spożyciu z ostatnich 24 godzin. Wybrane oznaczenia laboratoryjne obejmowały badania hematologiczne oraz oceniające gospodarkę żelazem w organizmie. Uzyskane wyniki wykazały, iż w badanej grupie mężczyzn hematologiczne cechy niedokrwistości występowały zaledwie u 1% badanych, przy przeciętnej zawartości żelaza w diecie przekraczającej o 33-50% normę na poziomie bezpiecznym. W tak odżywiającej się grupie mężczyzn stężenie żelaza w surowicy krwi było uzależnione istotnie od czynników modyfikujących jego wchłanianie, a nie od jego całkowitej zawartości w pożywieniu.
EN
Correlation between nutrition and erythropoiesis and iron concentration in the serum of males of North-Eastern Poland in a prospective study in the years 1987-1998. The occurence of anemia cases in male workers employed in big industrial works of North-Eastern Poland inspired undertaking studies aimed to show a potential connection between dysfunction of the hematopoietyc system and nutrition. Prospective studies were conducted in the years 1987-1998 and included a cohort of 556 professionally active male subjects. Nutrition was being assessed with a quantitative method based on the 24 h dietary recall. Laboratory determinations included hematological investigation and iron balance assessment. Results have shown that in examined group of men hematological features of anemia occurred only in 1% of subjects, with average contain of iron in diet exceeding Polish RDA of safe level about 33-50%. In the group of men with such consumption, the concentration of serum iron depended significantly on factors modifying its absorption, not on its total content in food.