PL
Celem pracy była ocena sposobu żywienia osób dorosłych z hiperlipidemią, skierowanych do Poradni Chorób Metabolicznych. Ocenę sposobu żywienia przeprowadzono metodą 24-godzinnego wywiadu z dnia poprzedzającego badanie. W badanej grupie 300 osób stwierdzono duże spożycie mięsa i jego przetworów, natomiast małe produktów mlecznych, zbożowych, warzyw i owoców. Z analizy ilościowej wynika, iż w dziennej racji pokarmowej procentowy udział energii pochodzącej z tłuszczu wyniósł 37,5% u mężczyzn, 36,3% u kobiet, w tym z nasyconych kwasów tłuszczowych odpowiednio 11% u mężczyzn, 11,4% u kobiet i przekraczał poziomy dozwolone w profilaktyce i leczeniu hiperlipidemii. Udział energii z węglowodanów (47,2% u mężczyzn, 48,4% u kobiet) i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (7,2% u mężczyzn, 7% u kobiet) był zbyt mały. Spożycie cholesterolu pokarmowego wynosiło 345 mg/dobę u mężczyzn i 293 mg/dobę u kobiet, a błonnik pokarmowy i witamina C występowały w ilościach nie pokrywających zapotrzebowania. Sposób żywienia badanej grupy nie spełniał zaleceń żywieniowych dla populacji osób zdrowych oraz dla osób z hiperlipidemią. Dotyczyło to 86,6% pacjentów.
EN
The purpose of the study was to evaluate food energy and nutrients intake in hyperlipidemic patients. For the assessment of dietary intakes 24-hour dietary recall was collected. Intake of meat and meat products was evaluated as high, milk products, cereals products, vegetables and fruits were concumed in too low amounts. The results showed that total fat and saturated fatty acids provided too high (37.5% and 11% in med., 36.3% and 11.7% in women, respectively) percentage of calories. The percentage of energy derived from polyunsaturated fatty acids was close to recommended level (7,2% and 7%). Cholesterol intake was too high, the consumption of dietary fiber, vitamin C was insufficients. The hyperlipidemic patients did not comply with dietary recommendations.