PL
Na podstawie wyników uzyskanych z przeprowadzonego trzyletniego doświadczenia polowego stwierdzono, że nawożenie azotem w dawce 120 kg·ha-1 pozwoliło na uzyskanie ziarna pszenżyta jarego 'Maja' o dobrej wartości odżywczej. Nawożenie miedzią lub cynkiem na tle dawki 80 kg N·ha-1 wpłynęło przeważnie na dobrą przyswajalność i wartość biologiczną białka, natomiast miedź, cynk i mangan zastosowane z większą dawką azotu (120 kg·ha-1), szczególnie w większej dawce (10 kg·ha-1), pogorszyły wartość odżywczą białka. Mikroelementy stosowane w większej dawce wpłynęły również na pogorszenie wartości technologicznej ziarna w wyniku zmniejszenia się w nim zawartości glutenu i szklistości.
EN
As a results of the three year field experiment it was stated that the nitrogen fertilization at a dose of 120 kg·ha-1 positively affected the nutritive and technological value of spring triticale grain Maja cv. Fertilization with copper or zinc, together with 80 kg N·ha-1, improved the digestibility and biological value true of protein. However, the copper, zinc and manganese applied with higher nitrogen dose (120 kg·ha-1) resulted in worsening of nutritive protein value, especially at higher application rates (10 kg·ha-1). Higher microelement doses decreased also glutene content and glassiness of grain, and thus the technological quality of grain.