PL
W pracy przedstawiono wyniki jakościowej oceny sposobu żywienia próbki losowej mężczyzn w wieku 18-79 lat pochodzących ze środowiska miejskiego. Ocenie poddano jednodniowe jadłospisy 1368 osób. Analizę porównawczą uzyskanych wyników przeprowadzono w czterech grupach wieku: 18-34, 35-49, 50-64 i 65-79 lat, ze zwróceniem szczególnej uwagi na charakter zmian w sposobie żywienia związanych z wiekiem. Zaobserwowano pogarszanie się jakości żywienia w starszych grupach wiekowych, zwłaszcza w grupie 65-79 lat. W porównaniu z młodszymi, starsi mężczyźni spożywali mniej posiłków, rzadziej jedli warzywa i owoce oraz mięso i wędliny. Ponadto, jadłospisy starszych mężczyzn odznaczały się niższą częstością posiłków poprawnie zestawionych zawierających białko zwierzęce oraz warzywa i/lub owoce, zawierały natomiast więcej posiłków węglowodanowo-tłuszczowych. Niższy też odsetek osób starszych spełniał kryteria prawidłowego żywienia. Nie obserwowano jedynie tendencji spadkowej w zakresie częstości spożycia mleka i jego przetworów, starsi mężczyźni częściej konsumowali tę grupę produktów.
EN
Results of qualitative assessment of food intake in a random sample of 1368 men from 18 to 79 years old have been reported. The 24-hour recall method was used to evaluate the intake. The assessment was carried out in four groups: 18-34, 35-49, 50-64 and 65-79 years of age, with particular stress on age-related differences in the dietary habits. The dietary habits were found to deteriorate with age, and the regress was most evident in the oldest group. The elderly had meals less frequently, and their diets contained less vegetables, fruit, meat and its products, and more carbohydrates and fat than the diets of the younger men. The percentage of the diets meeting recommended dietary standards was lower among the elderly than among the younger ones, the only exception being more frequent intake of milk and dairy products.