PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 48 |

Tytuł artykułu

Sklad chemiczny i profil kwasow tluszczowych mleka roznych ras owiec

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań była ocena składu chemicznego oraz profilu kwasów tłuszczowych mleka krajowych ras owiec w 21 dniu laktacji. Na podstawie uzyskanych wyników istotne różnice rasowe w składzie chemicznym mleka zaobserwowano tylko w przypadku suchej masy i tłuszczu. Najwyższym poziomem suchej masy charakteryzowało się mleko maciorek merynosa polskiego, charolaisa i muflona, natomiast najniższym owcy fryzyjskiej. Najwyższy poziom tłuszczu odnotowano w mleku maciorek rasy charolais, natomiast najniższy maciorek rasy polskiej owcy górskiej i fryzyjskiej. Z kolei wysoko istotne i istotne statystycznie różnice stwierdzono w składzie kwasów tłuszczowych tłuszczu mleka. Najwyższą procentową oraz gramową zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych charakteryzował się tłuszcz mleka maciorek ras pierwotnych; wrzosówki i muflona, natomiast najniższa ras szlachetnych: merynosa polskiego, owcy fryzyjskiej i charolaisa. Tłuszcz mleka owiec ras pierwotnych charakteryzował się równocześnie najniższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz najkorzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych.
EN
The aim of the study was to valúate chemical content and fatty acids content of milk of sheep breeds kept in Poland on 21st lactation day. Significant differences were noticed only for dry matter and fat. The highest dry matter level characterised milk of Polish Merino, Charoláis and Mouflon ewes, the lowest - Fresian sheep. The highest fat level was found for milk of Charoláis ewes whereas the lowest - for Polish Mountain and Fresian ewes. Highly significant and significant differences were noticed in milk fatty acids content. The highest (in % and g) content of unsaturated fatty aeids characterised milk fat of primitive breeds ewes: Polish Heath Sheep and Mouflon, while the lowest - cultural breeds: Polish Merino, Fresian sheep and Charoláis. Fat of primitive breeds milk had the lowest content of saturated fatty acids and the most profitable unsaturated fatty acids/saturated fatty acids ratio.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Opis fizyczny

s.163-172,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Katedra Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Katedra Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Katedra Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw

Bibliografia

  • [1] Bonczar G.: Zmiany składu chemicznego i cech fizycznych mleka owczego w zależności od stanu zdrowotnego wymienia. Zesz. Nauk. AR Kraków Rozp. Hab. 133, 1989.
  • [2] Boros V., Krcal Z., Stevonkova E.: Zmeny v uloeni kozieho a ovcieho mlieka. Zivocisna VyrobaT.C. Chovu ovci. 30, 1985, 549-556.
  • [3] Budsławski J.: Badania mleka i jego przetworów. PWRiL, Warszawa 1973.
  • [4] Chioffi V.: Physicochemical investigations on ewes milk from Polesine". Dairy Sci. Abstr. 42, 1980, 426-433.
  • [5] El Gazzar H., Farag A.H.: A comparative study on the phisicochemical properties of the sheep milk of local breeds. Agr. Res. Rev. 55, 1977, 515-523.
  • [6] Jackowska-Strebler H., Ciuruś J., Gajda D.: Produkcyjność maciorek mieszańców F1 polskiej owcy górskiej z trykami wschodniofryzyjskimi. Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. i Rozp. 23,1985, 133-153.
  • [7] Mercik L., Tański Z., Brzostowski H., Milewski S.: Wpływ różnej formy paszy zastosowanej w żywieniu maciorek w pełnym cyklu produkcyjnym na wydajność mleka i jego składników w okresie 100 dniowej laktacji. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Zoot. 29, 1986, 83-93.
  • [8] Lipecka Cz. Szymanowska A., Patkowski K., Stachal R.: Wydajność mleczna mieszańców polskiej owcy nizinnej z udziałem ras plennych w okresie 70-dniowej laktacji. Zesz. Nauk. PTZ. 34, 1997,47-55.
  • [9] Mroczkowski S.: Skład mleka pozyskanego w kolejnych frakcjach doju owiec merynosowych. Rocz. Nauk. Zoot. 14(1), 1987, 101-111.
  • [10] Mroczkowski S.: Zmiany mleczności matek merynosa polskiego podczas laktacji. Zesz. Prob. Post. Nauk. Roi. 352, 1988, 119-123.
  • [11] Mroczkowski S.: Mleczność a kształt i wymiary wymienia owiec merynosowych. Rocz. Nauk. Zoot. 15 (1), 1988,47-60.
  • [12] Niżnikowski R.: Wybrane aspekty mleczności owiec i kóz. Przegląd Hodowlany 9, 1996. 9-16.
  • [13] Niżnikowski R: Wpływ krzyżowania maciorek corriedale'a krajowego z trykami ras plennych i mięsnych na wybrane cechy użytkowe ich potomstwa". Rozpr. Nauk i Mon. SGGW, Warszawa, 89, 1998.
  • [14] Niżnikowski R., Rant W., Sztych D., Radzik-Rant A.: Wstępna ocena oddziaływania genotypu oraz metody użytkowania mlecznego na poziom produkcji mleka konsumpcyjnego i tempo wzrostu jagniąt. Zesz. Nauk. PTZ. 34. 1997, 69-79.
  • [15] Niżnikowski R., Rant W., Tyszka Z., Janikowski Wl.: Wpływ wieku na wybrane cechy użytkowości oceniane podczas laktacji u owiec typu corricdalc. Prac. i Mat. Zoot. 45, 1994, 87-92.
  • [16] Nowak W.: Wpływ kolejnej laktacji i liczby karmionych jagniąt na wybrane cechy mleczności owiec rasy wrzosówka w ciągu pierwszych czterech tygodni laktacji. Zesz. Nauk. PTZ. 13, 1994, 195-202.
  • [17] Nowak W.: Wstępne wyniki oceny mleczności owiec rasy wrzosówka karmiących jagnięta. Zesz. Nauk. PTZ. 11, 1993, 43-51.
  • [18] Nowak W.: Wyniki oceny mleczności owiec rasy wrzosówka karmiących jagnięta. Zesz. Nauk. PTZ. 23, 1996, 145-157.
  • [19] Nowak W., Niżnikowski R.. Rant W.. Tyszka Z., Janikowski Wł.: The influence of factors connected with sheep udders on production traits evaluated during lactation. 5th International Symposium on Machine Milk of Small Ruminants. Hungary 1993, 3-21.
  • [20] Radzik-Rant A.: Analiza składu kwasów tłuszczowych w mięsie, tłuszczu i mleku owiec rasy wrzosówka. Zesz. Nauk. PTZ. 23, 1996, 133-145.
  • [21] Süβ R., Fahr R.D., Walther R., von Lengerken G.: Untersuchen zum Einfluβ der Aufzuchteleistung auf Milchleistung und qualitätsparameter bei Ostfresischen Milchschafen. Zesz. Nauk. PTZ. 34, 1997, 89-100.
  • [22] Skolasiński W., Charon K.: Skład mleka owiec niektórych ras występujących w Polsce. Biul. Inform. Instyt. Zoot. 4, 1998, 58-70.
  • [23] Szymanowska A., Tietze H., Patkowski K.: Mleczność maciorek ras mięsnych i ich mieszańców z polską owcą górską. Zesz. Nauk. PTZ. 13, 1994, 329-331.
  • [24] Tański Z., Mercik L., Milewski S.: Wpływ intensywnego użytkowania rozpłodowego matek na ich mleczność i jakość potomstwa. Zesz. Nauk. Zoot. AR-T Olsztyn. 38, 1993, 229-238.
  • [25] Ziemlański Ś, Budzyńska-Topolowska J.: Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe. PWN, Warszawa 1991.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c429c4fa-f706-429b-a787-04e3dc874943
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.