PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 12 | 3 |

Tytuł artykułu

Wplyw srodkow ochrony roslin na aktywnosc mikrobiologiczna gleby

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Influence of plant protection products on the microbiological activity of soil

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Środki ochrony roślin należą do substancji toksycznych, które ze względu na powszechność stosowania występują we wszystkich ekosystemach środowiska. Występowanie biocydów w glebie jest związane z nieprawidłową działalnością człowieka. Obecność tych ksenobiotyków w glebie jest niebezpieczna dla zasiedlających ją organizmów, głównie mikroorganizmów glebowych. Długotrwałe zaleganie biocydów w glebie oraz ich kumulacja są często przyczyną zmian aktywności mikrobiologicznej gleby, najczęściej w składzie ilościowym mikroflory glebowej i aktywności enzymatycznej. Liczebność drobnoustrojów glebowych i aktywność enzymatyczna należą do wskaźników umożliwiających ocenę zmian zachodzących w zanieczyszczonej glebie oraz zdolności do biodegradacji zanieczyszczeń.
EN
Plant protection products belong to toxic substances which, due to their widespread application, are found in all environmental ecosystems. The presence of biocides in soil is associated with human error. Presence of xenobiotics in soil poses a threat to organisms which live in it, mainly to soil microorganisms. Long-term presence and accumulation of biocides in soil is often the cause of modifications of the microbiological activity of soil. Most often these substances induce changes to quantities of soil microflora and enzymatic activity. The number of soil microorganisms and enzymatic activity belong to indicators which allow us to estimate changes in polluted soil and biodegradation ability of soil.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

3

Opis fizyczny

s.225-239,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Mikrobiologii, Uniwersytet Warminsko-Mazurski w Olsztynie, pl.Lodzki 3, 10-727 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Anderson T. A., Kruger E. l., Coats J. R. 1994. Enhanced degradation of mixture of three herbicides in rizosphere of a herbicide-tolerant plant. Chemosphere, 28(8): 1551-1557.
  • Andrzejewski M. 1993. Znaczenie próchnicy dla żyzności gleb. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 411: 11-21.
  • Awasthi N., Ahuja R., Kumar A. 2000. Factors influencing the degradation of soil-applied enosulfan isomers. Soil Biol. Biochem., 32: 1697-1705.
  • Balicka N. 1983. Różne formy wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów z herbicydami. Post. Mikrobiol., 22(3/4): 291-299.
  • Banaszkiewicz T. 2003. Chemiczne środki ochrony roślin - zagadnienia ogólne. Wyd. UWM, Olsztyn, 114 ss.
  • Berger B. M. 1998. Parameters influencing biotransformation rates of phenylurea herbicides by soil microorganisms. Pestic. Biochem. Physiol., 60: 71-82.
  • Bielińska E. J., Baran S., Domzał H. 2000. Zastosowanie wskaźników enzymatycznych do oceny wpływu różnych zabiegów agrotechnicznych na poprawę właściwości gleby lekkiej. Fol. Univ. Agric. Stetin. 211 Agric., 84: 35-40.
  • Dąbek-Szreniawska M. 2004. Zastosowanie modelu FOR w badaniach liczebności bakterii glebowych. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 59-66.
  • Dąbek-Szreniawska M., Kozak M. A., Pudło A. A. 2004. Liczebność bakterii i aktywność biochemiczna gleby torfowej i murszowej. Ann. UMCS, Ser., 59(4): 2023-2032.
  • Das A. C., Debnath A., Mukherjee D. 2003. Effect of the herbicides oxadiazon and oxyfluorfen on phosphates solubilizing microorganisms and their persistance in rice fields. Chemosphere, 53: 217-221.
  • Dick A. C., Sandor J. A., Eash N. S. 1994. Soil enzyme activirtes after 1500 years of terrace agriculture in the Cocla Valley, Peru. Agr. Ecosys. Environ., 50: 123-131.
  • Dick W. A., Cheng L., Wang P. 2000. Soil acid and alkaline phosphatase activity as pH adjustment indicators. Soil Biol. Biochem., 32: 1915-1919.
  • Durska G. 2004. Wpływ zaprawy nasiennej Baytan Uniwersal na występowanie drobnoustrojów w glebie pod uprawą pszenicy ozimej. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 75-85.
  • Furczak J., Kościelska D. 1997. Ocena ubocznego oddziaływania fungicydu tetrakonazolu na grzyby saprofityczne oraz aktywność biochemiczna gleby piaszczystej i gliniastej. Rocz. Glebozn., 48(1/2): 49-58.
  • Furczak J., Turska B. 2006. Wpływ różnych systemów uprawy na rozwój mikroorganizmów i zawartość fenoli w glebie płowej. Acta Agroph., 8(1): 59-68.
  • Gajda A., Stachyra A., Martyniuk S. 2004. Aktywność mikrobiologiczna i biochemiczna gleb w doświadczeniu mikropoletkowym. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 127-134.
  • Gliński J., Stępniewska Z., Kasiak A. 1983. Zmiany aktywności enzymatycznej gleb w warunkach zróżnicowanej zawartości tlenu i wilgotności. Rocz. Glebozn., 34(1-2): 53-59.
  • Gołębiowska D., Grzyb-Miklewska J. 1991. Kompleks humus-enzym. Post. Nauk Rol., 4(5/6): 105-115.
  • Górska E. B., Russel S. 2004. Występowanie tlenowych, przetrwalnikujących bakterii celulolitycznych w glebach leśnych. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 177-186.
  • Griffiths B. S., Ritz K., Wheatley R., Kuan H. L., Boag B., Christensen S., Ekelund F., Sorensen S. 2001. Response of sorption process of MCPA to the amount and origin of organic matter in a long-term experiment. Europ. J. Soil Sci., 52: 279-286.
  • Gyldankaerne S., Jorgensen S. E. 2000. Modelling the bioavailability of pesticides to soil-dwelling organisms. Ecol. Model., 132: 203-230.
  • Jastrzębska E., Kucharski J. 2005. Liczebność drobnoustrojów w glebie zanieczyszczonej fungicydami. Mat. 39 Konf. Mikrobiologii Gleby. Kobyla Góra - Wrocław, 5-8 września, 67-68.
  • Johnsen K., Jacobsen C. S., Torsvik V., Sorensen J. 2001. Pesticide effects on bacterial diversity in agricultural - a review. Biol. Fertil. Soil., 33: 443-453.
  • Kaszubiak H., Durska G. 2000. Effect of Oxafun T seed dressing on bacteria in rhizosphere and non-rhizosphere soil. Pol. J. Environ. Stud., 9(5): 397-401.
  • Kaszubiak H., Muszyńska M., Durska G. 1994. Evaluation of microbial response to herbicides using various methods. Pol. J. Soil Sci., 27(2): 131-136.
  • Kieliszewska-Rokicka B. 2001. Enzymy glebowe i ich znaczenie w badaniach aktywności mikrobiologicznej gleby. Red. H. Dahm, A. Pokojska-Burdziej. UMK Toruń, ss. 37-47.
  • Klimach A., Wieczorek W. 1998. Ocena wpływu kilku środków ochrony roślin na wybrane organizmy glebowe. Post. Ochr. Rośl., 38(2): 587-589.
  • Kobus J. 1995. Biologiczne procesy a kształtowanie żyzności gleby. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 421a: 209-219.
  • Koper J., Piotrowska A. 1996. Aktywność enzymatyczna gleby płowej w zależności od uprawy roślin w zmianowaniu i monokulturze. Rocz. Glebozn., 42 (3/4): 89-99.
  • Kortikla A. Gatidou G., Lekkas T. D. 1999. Toxic effects of atriazine, deethyl-atriazine, deisopropyl-atriazine and metolachlor on Chlorella Fusca Var-Fusca. Global Nest. Int. J., 1(1): 39-45.
  • Kucharski J. 1997. Relacje miedzy aktywnością enzymów a żyznością gleby. Drobnoustroje w środowisku - występowanie, aktywność i znaczenie. Red. W. Barabasz. AR Kraków, ss. 327-347.
  • Kucharski J., Karuzo-Wankiewicz L., Kuczyńska L. 2004. Wpływ zanieczyszczenia gleby Starane 250 EC na jej mikrobiologiczne właściwości. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 257-263.
  • McDonald L., Jebelrie S. Jmadramootoo C. A., Doods G. T. 1999. Pesticide mobility on a hillside soil in St. Lucia. Agr. Ecosyst. Environ., 72: 181-188.
  • Megharaj M., Kantachote D., Singleton I., Naidu R. 2000. Effect of long-term contamination of DDT on soil microflora with special reference to soil algae and algae transformation DDT. Environ. Pollut., 109: 35-42.
  • Menon P., Gopol M., Parsad R. 2005. Effects of chlorpyrifos and quinalpos on dehydrogenase activities and reduction of Fe3+ in the soils of two semi-arid fields of tropical India. Agric. Ecosyst. Environ., 108: 73-83.
  • Michalcewicz W. 1995. Wpływ pestycydów stosowanych w chemicznej ochronie roślin uprawnych na niektóre właściwości biologiczne gleby. Rocz. Glebozn., 46(1/2): 53-64.
  • Michalcewicz W. 2004. Wpływ temperatury i wilgotności na oddziaływanie niektórych herbicydów na biomasę drobnoustrojów w glebie. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 317-325.
  • Michel M. 1999. Wykrywanie pozostałości środków ochrony roślin w glebie techniką HPLC. Progr. Plant Protect., 39(1): 253-257.
  • Mysków W. 1981. Próby wykorzystania wskaźników aktywności mikrobiologicznej do oceny żyzności gleby. Post. Mikrobiol., 20(3/4): 173-192.
  • Mysków W., Stachyra A., Zięba S., Masiak D. 1996. Aktywność biologiczna gleby jako wskaźnik jej żyzności i urodzajności. Rocz. Glebozn., 47(1/2): 89-99.
  • Nowak A., Kąklewski K. 2003. Wpływ różnych warunków przechowywania gleby na zmiany aktywności wybranych enzymów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 492: 225-232.
  • Nowak A., Michalcewicz W., Pawlak B. 1995. Wpływ nawożenia organicznego na drobnoustroje glebowe. Cz. I Porównanie liczby i aktywności drobnoustrojów biorących udział w przemianach azotu w glebie nawożonej biohumusem, obornikiem oraz słomą. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, Rol., 167 (60): 59-64.
  • Nowak A., Zbiec I., Gawińska H., Hrebień T. 1999. Wpływ niektórych herbicydów pirydynowych na liczebność drobnoustrojów oraz zawartość biomasy żywych mikroorganizmów w glebie. Fol. Univ. Agric. Stetin., Agric., 201 (78): 243-252.
  • Nowak J. 1996. Interakcje między biodegradacją tetrachlorwinfosu i chlorfenwinfosu a ilością biomasy żywych mikroorganizmów w różnych warunkach temperatury i wilgotności gleby. Zesz. Nauk. AR Szczec., Rol., 173 ( 63): 191-199.
  • Piotrowski W., Slizak W. 1992. Wpływ wybranych antybiotyków i fungicydów na rozwój mikroorganizmów glebowych na tle zróżnicowanego nawożenia III. Rozwój bakterii czynnych w przemianach C i N (doświadczenia in vitro). Zesz. Nauk. ATR w Bydgoszczy, Rol., 178 (31): 33-44.
  • Przybulewska K., Nowak A., Hoppen B. 2004. Wpływ temperatury na działanie pestycydów na przykładzie aktywności enzymatycznej wybranych bakterii glebowych. Fol. Univ. Agric. Stetin, Agr., 234 (93): 333-340.
  • Russel S. 2005. Znaczenie badań enzymów w środowisku glebowym. Acta Agroph. Rozpr. i Monogr., 3: 5-6.
  • Sanchez M. E., Estrada I. B., Martinez O., Martin-Villacorta J., Aller A., Moran A. 2004. Influance of the application of sewage sludge on the degradation of pesticides in the soil. Chemasphere, 57: 673-679.
  • Shiyin L., Lixiao N., Panying P., Cheng S., Liansheng W. 2004. Effects of pesticides and their hydrolisates on catalase activity in soil. Bull. Environ. Contam. Toxicol., 72: 600-606.
  • Sorensen S. R., Ding G. D., Jacobsen C. S., Walker A., Aamand J. 2003. Microbial degradation of isoproturon and related phenylurea herbicides in and below agricultural fields. FEMS Microbiol. Ecol., 45: 1-11.
  • Strzelec A. 1986. Wpływ właściwości gleb na reakcje ich mikroflory na herbicydy. Rocz. Glebzn., 37(1): 129-138.
  • Sukul P. 2006. Enzymatic activities and microbial biomass in soil as influenced by metaxyl residues. Soil Biol. Biochem., 38: 320-326.
  • Swędrzyńska D. 2004. Wpływ karboksyny i tiuramu na aktywność nitrogenazy i rozwój wybranych grup drobnoustrojów glebowych ze szczególnym uwzględnieniem bakterii z rodzaju Azospirillum. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 437-449.
  • Trasar-Capeda C., Leirós M. C., Seoane S., Gilsotres F. 2000. Limitats of soil enzymes as indica- tors of soil pollution. Soil Biol. Biochem., 32: 1867-1875.
  • Walker A., Jurado-Exposito M., Bending G. D., Smith V. J. R. 2001. Spatial variability in the degradation rate of isoproturon in soil. Environ. Pollut., 111: 407-415.
  • Węgorek W. 1994. Badanie wpływu pestycydów na środowisko rolnicze. Post. Nauk Rol., 2: 59-64.
  • Wg T. J., Fleet G. H., Heard G. M. 2005. Pesticides a source of microbial contamination of salad vegetables. J. Food Microbiol., 1001: 237-250.
  • Wielgosz E., Szember A., Skwarek J. 2004. Wpływ wybranych roślin na liczebność i aktywność bakterii biorących udział w przemianach azotu. Ann. UMCS, Sect. Agricult., 59(4): 1689 -1696.
  • Wyszkowska J. 2002a. Microbiological properties of soil contaminated with the herbicyde Treflan 480 EC. Pol. J. Environ. Stud., 10(1): 58-70.
  • Wyszkowska J. 2002b. Number of cellulolytic, ammonifying, nitrogen immobilizing and Azotobacter sp. bacteria in soil contaminated with Treflan 480 EC. Pol. J. Natur. Sci., 10(1): 71-83.
  • Wyszkowska J. 2002c. Effect of soil contamination with Treflan 480 EC on biochemical properties of soil. Pol. J. Environ. Stud., 11(1): 71-77.
  • Wyszkowska J. 2004. Właściwości mikrobiologiczne gleby zanieczyszczonej herbicydem Triflurotox 250 EC. Acta Agr. Silv. ser. Agr., 42: 463-473.
  • Wyszkowska J., Kucharski J. 2004a. Biochemical and physicochemical properties of soil contaminated with herbicide Triflurotox 250 EC. Pol. J. Environ. Stud., 11(1): 71-77.
  • Wyszkowska J., Kucharski J. 2004b. Biologiczne właściwości gleby zanieczyszczonej Chwastoxem Trio 540 SL. Rocz. Glebozn., 50: 311-319.
  • Wyszkowski M., Wyszkowska J. 2004a. Skład chemiczny rzepaku jarego i gorczycy białej a aktywność enzymatyczna gleby zanieczyszczonej Treflenem 480 EC. Ann. UMCS, Sect. Agricult., 54(4): 1631-1638.
  • Wyszkowski M., Wyszkowska J. 2004b. Współzależność między zawartością makroelementów w jęczmieniu jarym a aktywnością enzymatyczną gleby zanieczyszczonej Chwastoxem Trio 540 SL i Granstarem 75 WG. Ann. UMCS, Sect. Agricult., 54(4): 1639-1649.
  • Yao X., Min H., Lii Z., Yuan H. 2006. Influence of acetamipirid on soil enzymatic activities and respiration. Eur. J. Soil Biol., 42: 120-126.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c41e6769-9811-4fd3-bc6c-06d45bd6a7d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.