W artykule przedstawiono badania nad otrzymaniem różnych form barwników chlorofilowych oraz określeniem ich trwałości i przydatności do barwienia produktów spożywczych. Do badań użyto barwników chlorofilowych otrzymanych w warunkach laboratoryjnych. Surowcem do ich otrzymania były suszone liście pokrzywy.
EN
In the paper results of testing different chlorophyll colorant forms and determination of their stability and availability for colouring food products are presented. For testing colorants produced in laboratory scale were used. Dried nettle leaves were used as raw material for their production .
[1] Humphrey A. M.: „Chlorophyll", Food Chemistry, 1980, 5, 57-67.
[2] Iriyama K., Ogura N., Takamiya A.: „A Simple Method for Extraction and Partial Purification of Chlorophyll from Plant Material, Using Dioxane", J. Bioch., 1974, 76, 901-904.
[3] Kutheil L., Pek R.: „Water soluble chlorophyll preparation", pat. czeski 94563, 1960.
[4] Masłowska J., Szmich J.: „Porównanie metod dwutiokarbaminianowej i dwukupralowej oznaczania śladowych ilości miedzi w surowcach i w wyrobach kosmetycznych", Roczniki PZH, 1983, 34(2), 181-187.