PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1992 | 25 | 1 |

Tytuł artykułu

Wartosc zywieniowa tluszczow wystepujacych w calodziennych racjach pokarmowych roznych grup ludnosci z regionu Wielkopolski.Cz.7 Tluszcze wystepujace w racjach ludzi w wieku podeszlym

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzona ocena wartości żywieniowej tłuszczu wykazała bogatotłuszczowy charakter badanych racji pokarmowych. Dominującą grupę stanowiły kwasy nasycone i jednonienasycone, które występowały w zbliżonych ilościach. Procent energii z NNKT był wyższy od niezbędnego minimum 3%; jednakże nie pokrywał on zalecanej normy dla tej grupy wiekowej.
EN
Alimentary rations under test were found to be rich in fat. Fat energy proportional portion exceeded, as a rule, the recommended value by about 30%. At the same time, acidic composition of fat under test was wide of the optimal one. Predominant group was saturated and monounsaturated acids (occurring in similar amounts), however, polyunsaturated acids content amounted to about 11 % of total fatty acids sum. Energy proportional portion from essential fatty acids, in a whole day's rations, was found to be higher than necessary minimum (3%); on the other hand, it did not cover the recommended standard for subjects advanced in years (4%). Value P:S was noted to correspond with an average european diet. Portion of acids with proaggregative properties was higher than hypercholesteremic acids content.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

25

Numer

1

Opis fizyczny

s.17-23,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna,Poznan

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c29831b1-cd59-4df0-99c1-e7e8a47d0874
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.