PL
Streszczenie. W niniejszej pracy wyznaczono poziomy zawartości ogólnego PCB oraz najbardziej toksycznych kongenerów non-orto (PCB 77, PCB 126, PCB 169) i mono-orto (PCB 114, PCB 156, PCB 157) w wybranych importowanych konserwach z tuńczyka w sosie własnym. Ilościowe i jakościowe oznaczenie badanych związków wykonano metodą kapilarnej chromatografii gazowej, w aparacie GC MSD HP 6890/5973. W większości asortymentów stwierdzono zawartość kongeneru PCB 169. Obliczone równoważniki toksyczności (TEQ) dla badanych konserw wyniosły 10-200 pg-TEQ/kg m.m. Zawartość ogólnego PCB kształtowała się na poziomie 1,4-11,4 μg·kg-1 m.m.
EN
In present work the levels of total PCB and the most toxic non-ortho ( PCB 77, PCB 126, PCB 169) and mono-ortho (PCB 114, PCB 156, PCB 157) congeners contents in selected imported tinned tuna in own sauce were investigated. The quantitative and qualitative determination of these compounds was made using capillary gas chromatography method (GC MSD HP 6890/5973). In most of assortments the contents of congener PCB 169 was detected. Calculated toxic equivalences (TEQs) for investigated tins resulted from 10 to 200 pg-TEQ/kg w.w. The contents of total PCB was noted at the level of 1.4-11.4 μg/kg w.w.