PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2008 | 2 |

Tytuł artykułu

Determinanty sytuacji wyzywieniowej ludnosci swiata

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Determinants of the world food situation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem opracowania jest ocena aktualnej sytuacji żywnościowej w regionach świata dotkniętych problemem niedożywienia oraz określenie roli sektora rolnego w kształtowaniu tej sytuacji. W badaniach podjęto również próbę wyznaczenia czynników determinujących stopień wyżywienia ludności wraz z ilościowym określeniem siły ich oddziaływania. W analizie wykorzystano dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
EN
The main aim of this paper is to assess the current food situation in the regions with under-nourishment problem and to determine the agricultural sector's role in the shaping of this situation. Some factors influencing food security and their acting power were discussed. The latest FAO data were used in the analysis.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

2

Opis fizyczny

s.9-25,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznan
autor
autor

Bibliografia

  • Adamowicz M., 1978: Sytuacja żywnościowa na świecie w latach 1970–1975 i jej perspektywy do roku 2000. W: Problemy rolnictwa światowego. Red. M. Adamowicz. Tom I, Wydaw. SGGW, Warszawa.
  • Adamowicz M., 1988: Handel zagraniczny a rolnictwo. Książka i Wiedza, Warszawa.
  • de Castro J., 1954: Geografia głodu. PAX, Warszawa.
  • Encyclopaedia of the Social Sciences, 1931. Ed. E.R.A. Seligman, A.S. Johnson, The Macmillan Co., New York.
  • Falkowski J., Kostrowicki J., 2001: Geografia rolnictwa świata. PWN, Warszawa.
  • FAO Statistical Yearbook 2005–2006, 2006. FAO, Rome.
  • Gospodarka rolniczo-żywnościowa świata, 1987. Red. J. Górecki. Wydaw. SGGW, Warszawa.
  • Górecki J., 2004: Ocena sytuacji rolno-żywnościowej świata w kontekście handlu międzynarodowego i rozszerzenia UE. W: Problemy rolnictwa światowego. Red. H. Manteuffel Szoege. Tom XI. Wydaw. SGGW, Warszawa.
  • Gulbicka B., 2003: Bezpieczeństwo żywnościowe krajów rozwijających się. IERiGŻ, Warszawa.
  • King A., Schneider B., 1992: Pierwsza rewolucja globalna. Raport dla Klubu Rzymskiego. Polskie Towarzystwo Współpracy z Klubem Rzymskim, Warszawa.
  • Małysz J., 1991: Bezpieczeństwo żywnościowe: strategiczna potrzeba ludzkości. PWN, Warszawa.
  • Małysz J., 1998: Bezpieczeństwo żywnościowe.W: Encyklopedia Agrobiznesu. Red. A. Woś. Fundacja Innowacja, Warszawa.
  • Słownik języka polskiego, 1978. Red. M. Szymczak. PWN, Warszawa.
  • STATISTICA PL 2007, 03.03.2007, (http: //www.statsoft.pl)
  • The State of Food and Agriculture 2005, 2005. FAO, Rome.
  • The State of Food and Agriculture 2006, 2006. FAO, Rome.
  • The United Nations World Water Development Report, 2003: Water for People, Water for Life. UNESCO-WWAP.
  • Wojciechowski S., 2005: Problem głodu we współczesnym świecie. Przegląd Zachodni 1.
  • World Agriculture: Towards 2015/2030. An FAO Perspective, 2003. Red. J. Bruinsma. FAO, Rome.
  • World Food Programme 2006, 12.10.2006 (http: //www. wfp. org/aboutwfp/introduction /hunger_what. asp? section=1&sub_section=1).
  • Wysocki F., Lira J., 2003: Statystyka opisowa.Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu, Poznań.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c208436c-e6ef-48cc-8835-fe59a43f7641
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.