PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 446 |

Tytuł artykułu

Wplyw prekursorow etylenu i Azotobacter sp. na plonowanie bobiku i aktywnosc drobnoustrojow glebowych

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W doświadczeniu wazonowym badano wpływ prekursorów etylenu (L-etioniny i L-metioniny) na plonowanie bobiku oraz na liczebność drobnoustrojów glebowych (bakterii organotroficznych, oligotroficznych, makrotroficznych, Azotobacter sp., amonifikatorów, zbiałczających azot oraz promieniowców i grzybów) i aktywność enzymów (dehydrogenaz, ureazy, fosfatazy kwaśnej i zasadowej). W badaniach stosowano wzrastające dawki L-metioniny i L-etioniny: 0; 0,5; 1; 2; 4 i 40 mg/kg gleby. Doświadczenie prowadzono na glebie brunatnej właściwej wytworzonej z piasku gliniastego mocnego. Badania obejmowały dwie serie: bez i z dodatkiem do gleby Azotobacter sp. Stwierdzono, że bardziej plonotwórczym prekursorem etylenu była L-metionina. Dodatek do gleby szczepionki Azotobacter sp. przyczynił się do obniżenia optymalnej dawki L-metioniny z 40 mg/kg, a L-etioniny z 2 mg/kg do 0,5 mg/kg gleby. Wpływ testowanych związków na cechy biometryczne bobiku był niewielki i niejednoznaczny. Obydwa preparaty z reguły skracały długość łodyg bobiku. Prekursory etylenu różnicowały liczebność drobnoustrojów glebowych. Modyfikowała ją bardziej L-etionina niż zastosowana szczepionka. Analizowane w badaniach związki oddziaływały z reguły negatywnie na aktywność ureazy glebowej.
EN
In a pot trial the effects of ethylene precursors (L-etionine and L-methonine) on faba bean yielding and number of soil microorganisms (organothrophic, oligotrophic and macrothrophic bacteria; Azotobacter sp., ammonifiers, bacteria fixing nitrogen in protein as well as soil Actinomycetes and fungi) and on the activity of selected enzymes (dehydrogenases, urease, acid and basic phosphatases) were examined. Increasing rates of L-methionine and L-ethionine (0, 0.5, 1.0, 2.0, 4.0 and 40.0 mg/kg soil) were examined. The experiment was conducted on true brown soil originated from loamy sand. Two series, with and without inoculation with Azotobacter sp., were applied. It was found that L-methionine appeared to be more yield enhancing factor. The addition of Azotobacter inoculum reduced the optimum L-methionine rate from 40 mg/kg and L-ethionine to 0.5 mg/kg. The effects of two tested compounds on biometrical features of faba bean were relatively slight and difficult to interpret. Generally, both compounds under study reduced the height of plant stems. Ethylene precursors differentiated microorganisms number; the application of L-ethionine modified it more than the inoculum. The analyzed compounds in most cases adversely affected the activity of soil urease.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

446

Opis fizyczny

s.213-220,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Plac Lodzki 3, 10-727 Olsztyn
autor

Bibliografia

  • [1] ADAMCZEWSKI K., BUBNIEWICZ. P., 1994: Ocena nowych retardantów w uprawach zbóż. Pestycydy, 4: 17 - 28.
  • [2] CHILD R. D., YANG W. Y., 1991: Improvement in shoot structure of faba bean using plant growth regulators. Aspects App. Biol., 27: 173 - 178.
  • [3] ELIA A., DAMATO G., QUAGLIOTTI L., BELLETTI P., 1994: Growth regulators, dates of treatments, yield and quality of broad bean (Vicia faba L.) and Florence fennel (Foeniculum vulgare Mill. var. azoricum Thell.) seeds. Inter. Symp. Agrotechnics and storage of vegetable and ornamental seeds, Bari, Italy, 14-16.06.1993, Acta Hort., 362: 83 - 89.
  • [4] JACKSON M. B, DREW M. C., GIFFARD S., 1981: Effects of applying ethylene to the root system of Zea mays on growth and nutrient concentration in relation to flooding tolerance. Physiol. Plant., 52: 23 - 28.
  • [5] KADER A. A., 1985: Ethylene-induced senescence and physiological disorders in harvested horticultural crops. Hort Science, 20: 54 - 57.
  • [6] KELLER E. R., BELLUCI S., 1983: The influence of growth regulators on development and yield of Vicia faba L. W: Vicia faba. The basis for improvement. Ed. P. D. Hebblethwaite, Butterworths, London, 181 - 195.
  • [7] KRAWIEC S., IRZYK M., KRAWCZYK M., 1993: Ocena przydatności związków przeciwdziałających wylęganiu pszenżyta. Pestycydy, 2: 35 - 38.
  • [8] KU H. S., SUGE H., RAPPAPORT L., PRATT H. K., 1969: Stimulation of rice coleoptile growth by ethylene. Planta, 90: 333 - 339.
  • [9] MORGAN P. W., 1982: Ethylene as an agricultural chemical. Agric. Forestry Bull., 5: 29 - 37.
  • [10] PIETR J. S., 1990: Wpływ saprofitycznej mikroflory ryzosfery na wzrost roślin. Post. Nauk Roln., 3: 19 - 38.
  • [11] SISLER E. C., YANG S. F., 1984: Ethylene, the gaseous plant hormone. Bio Sci., 34: 234 - 238.
  • [12] WANG H. Y., WU Z. X., 1994: Effect of ethylene on yield increase of winter wheat. Acta Agricult. Bor. Sin., 9(2): 55 - 58.
  • [13] ZAJĄC T., 1990: Effect of a growth retardant (ethephon) and of nitrogen application on yield of winter rye and the amino acid composition of its proteins. Zesz. Nauk. AR Kraków, Rolnictwo, 28: 201 - 217.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-c14c4d31-c7de-4840-93f2-593bfc854f70
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.