PL
Celem pracy była ocena zawartości tłuszczu w nasionach i składu kwasów tłuszczowych dwu gatunków żmijowca: zwyczajnego (Echium vulgare L.) i babkowatego (Echium plantagineum L.) rosnących w zróżnicowanych warunkach glebowych. Zawartość tłuszczu w nasionach Echium vulgare L. kształtowała się na poziomie 23%, zaś E. plantagineum wahała się w granicach 21%-24%. Olej żmijowca zwyczajnego charakteryzował się nieco większą (lecz statystycznie nieistotną) zawartością kwasu γ-linolenowego (GLA) w porównaniu z olejem żmijowca babkowatego (11,1% i 10,7%) oraz istotnie większą zawartością kwasu stearydonowego (SDA) - (12,2% i 10,8%).
EN
Blueweed is the new promising plant for use in pharmacy and food industry because of its specific composition of oil. It contains g-linolenicacid-GLA C 18:3 (ω 6) and an uncommon steariconic acid-SDA C18:4 (ω 3), origin metabolites of linolic LA and α-linolenic acids in the organizm. In the experiment there were evaluated content of fat in seeds and fatty acids composition two species of Blueweed (Echium vulgare L. and Echium plantagineum L.) grown on differentiated soil conditions. The oil content in seeds of Echium vulgare L. oscillated about 23%, while in Echium plantagineum was in range of 21-24%. Oil of Echium vulgare comprised slightly more GLA (respectively 11,1% and 10,7%) and markedly more SDA (12,2% and 9,8%).