PL
Polityka UE dotycząca rolnictwa wiąże się z upowszechnianiem rolnictwa ekologicznego. Musi ono jednak być oparte na głębokiej wiedzy o prawach przyrody. Decydując się na produkcję ekologiczną rolnik powinien zdawać sobie sprawę z wielkości ewentualnego spadku plonów w porównaniu z produkcją tradycyjną, z uwzględnieniem zmniejszenia kosztów nakładów na środki produkcji. Artykuł jest omówieniem oceny ekonomicznej produkcji żywności metodami przyjaznymi dla środowiska, przeprowadzonej w Zakładzie Doświadczalnym Instytutu Zootechniki w Grodźcu Śląskim.
EN
The EU agricultural policy is related to the dissemination of environmentally friendly methods applied in agriculture. However, it must be based on thorough knowledge of the principles of nature. If a farmer decides on environmental methods of production, he must realise the extent of the harvest decrease versus traditional methods and the lower outlay of expenditure on production inputs. The article discusses the economical assessment of food production by environmentally friendly methods in the Experimental Section of the Zootechnics Institute in Grodziec Śląski.