PL
Celem pracy była jakościowa ocena sposobu żywienia niemowląt z niską masą urodzeniową w pierwszym roku życia. Badaniem objęto 60 pacjentów (33 dziewczynki i 27 chłopców) Poradni Endokrynologicznej w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Średnia masa ciała w momencie urodzenia wynosiła 2101g ± 435g. Sposób żywienia dzieci oceniono na podstawie ankiety przeprowadzonej z matką dziecka, a zawierającej pytania otwarte dotyczące m.in. karmienia naturalnego, sztucznego, wprowadzania do diety dziecka produktów uzupełniających oraz częstości spożywania posiłków w drugim półroczu życia i łaknienia dziecka po wprowadzeniu do diety produktów uzupełniających. Wykazano, że najczęściej popełnianymi przez rodziców błędami było zbyt krótkie karmienie piersią oraz przedwczesne wprowadzanie do diety dziecka niektórych pokarmów (np. mięsa, wywaru mięsnego, twarożku i jaja kurzego).
EN
Dietary assessment of infants with a low birth weight during the first year of life was carried out in 60 patients (33 girls, 27 boys) of Division of Endocrinology, The Children's Memorial Health Institute. The average birth weight was 2101g ± 435g. During the interview all mothers were asked about breastfeeding, formula feeding, time of introducing solid foods, meal frequency and infants’ appetite during the first year of life. The most frequent mistakes were: cutting down breastfeeding and too early introduction of complementary solid foods as meat, meat’s broth, cottage and egg.