PL
Przedmiotem pracy było porównanie efektywności działania preparatów enzymatycznych grzybów Trichoderma, zawierających β-1,3-glukanazy i inne enzymy towarzyszące. Porównano proces hydrolizy β-glukanów różnego pochodzenia: laminarynu, β-glukanów drożdży piekarskich i drożdży Yarrowia lipolytica biomasy drożdży paszowych, grzybni Trichoderma, Fusarium, Aspergillus, Botrytis. Proces był prowadzony w 50°C i pH 5,0 w zależności od ilości preparatu enzymatycznego i czasu działania. Najefektywniejszy w procesie degradacji β-glukanów drożdży Y. lipolytica i drożdży piekarskich okazał się preparat z T. reesei (RG). Natomiast w degradacji wszystkich rodzajów grzybni oraz laminarynu wyróżniał się preparat z T. hamatum (HMD).
EN
The object of the studies was the comparison of the efficiency of Trichoderma enzymatic preparations in a β-glucan degradation. The hydrolytic process of substrates: yeast β-glucan (Y. lipolytica, baker’s yeast), biomass of fodder yeast and mycelium (Trichoderma, Fusarium, Aspergillus, Botrytis) was conducted in pH 5,0; 50°C and in relation to quantity of enzymatic preparation and to time of process. The preparation from T. reesei (RG) was the most effective in degradation of β-glucan (Y. lipolytica and baker’s yeast) and of fodder yeast biomass. The preparation from T. hamatum (HMD) was distinguished by degradation of examined mycelium biomass.