PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 01 |

Tytuł artykułu

System zapewnienia jakosci

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Planowana integracja Polski z krajami Unii Europejskiej wymusza konieczność dostosowania się do obowiązujących w Unii przepisów i wysokich wymagań jakościowych dla produktów spożywczych. Przedstawiono przegląd uznanych w świecie systemów zapewnienia jakości: GMP, GLP, HACCP, ISO 9000 i TQM, służących uzyskiwaniu dobrej jakości produktów. Zwrócono uwagę na konieczność prowadzenia oceny ryzyka w produkcji żywności bezpiecznej dla zdrowia na zasadach HACCP, w aspekcie Dyrektywy 93/43 EEC w sprawie higieny artykułów spożywczych.
EN
The necessity of adjustment polish food law to - obligatory in EU - regulations and high quality requirements has been forced by plan of integration of Poland with European Union countries. In the paper there is given a review of quality assurance systems, such as GMP, GLP, HACCP, ISO 9000 and TQM, applied in the world to receive products of high quality. The attention was drawn to necessity of hazard control in production of harmless food according to HACCP and Directive 93/43 EEC on food product hygiene.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

01

Opis fizyczny

s.26-27,35,rys.

Twórcy

autor
  • Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego, Warszawa
autor
  • Instytut Przemyslu Miesnego i Tluszczowego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-befe6594-74dc-410c-b5a8-96bbcf6d22b1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.