PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 06 | 4 |

Tytuł artykułu

The effect of immobilization of propionic acid bacteria in alginate gel on the course of fermentation

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw immobilizacji bakterii propionowych w zelu alginianowym na przebieg fermentacji

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Living cells of Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii 1 and 4 were immobilized in 20 g/L, 30 g/L and 40 g/L alginate gels. Ammonia consumption, glucose utilization, biosynthesis of vitamin B12, productions of propionic and acetic acids were examined. A significant increase of propionic acid production and a decrease of vitamin B12 biosynthesis were observed. The best results were obtained in the fermentation with the strains immobilized in 40 g/L alginate gel being applied for the third time.
PL
Zbadano wpływ immobilizacji bakterii propionowych w 20 g/L, 30 g/L i 40 g/L alginianie na przebieg fermentacji propionowej (tab. 1 i 2). Stwierdzono znaczny przyrost produkcji kwasu propionowego przez immobilizowane komórki Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii 1 i 4 i obniżenie wydajności biosyntezy witaminy B12 (rys. 1A i IB). Najlepsze rezultaty (50% przyrost wydajności kwasu propionowego i wyrównanie biosyntezy witaminy B12 do poziomu prób kontrolnych) osiągnięto przy trzecim wykorzystaniu komórek bakterii propionowych immobilizowanych w 40 g/L alginianie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

4

Opis fizyczny

s.55-60,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 60-637 Poznan, ul.Wojska Polskiego 28

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bead5bda-2eee-497c-bc98-320ed69d1ad3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.