EN
Living cells of Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii 1 and 4 were immobilized in 20 g/L, 30 g/L and 40 g/L alginate gels. Ammonia consumption, glucose utilization, biosynthesis of vitamin B12, productions of propionic and acetic acids were examined. A significant increase of propionic acid production and a decrease of vitamin B12 biosynthesis were observed. The best results were obtained in the fermentation with the strains immobilized in 40 g/L alginate gel being applied for the third time.
PL
Zbadano wpływ immobilizacji bakterii propionowych w 20 g/L, 30 g/L i 40 g/L alginianie na przebieg fermentacji propionowej (tab. 1 i 2). Stwierdzono znaczny przyrost produkcji kwasu propionowego przez immobilizowane komórki Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii 1 i 4 i obniżenie wydajności biosyntezy witaminy B12 (rys. 1A i IB). Najlepsze rezultaty (50% przyrost wydajności kwasu propionowego i wyrównanie biosyntezy witaminy B12 do poziomu prób kontrolnych) osiągnięto przy trzecim wykorzystaniu komórek bakterii propionowych immobilizowanych w 40 g/L alginianie.