PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 45 | 03 |

Tytuł artykułu

Aspekty zywieniowe sokow i napojow nowej generacji

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono dane dotyczące niektórych składników soków i napojów owocowych oraz rynku tych napojów. Omówiono substancje dodatkowe, szczególnie naturalne, wzbogacające napoje pod względem atrakcyjności i zdrowotności. Podkreślono szczególne znaczenie dla zdrowia błonnika i witamin. Omówiono napoje nutraceutyczne, funkcjonalne, multiwitaminowe, o zwiększonej zawartości substancji mineralnych, szczególnie wapnia, oraz obecnie stosowane naturalne i syntetyczne substancje słodzące.
EN
The data concerning some components of juices and drinks and their market are presented. The additive, especially natural, substances enriching the fruit drinks in respect of attractiveness and sanitary conditions are discussed. The particular importance of cellulose and vitamins for health is emphasised. The examples of nutraceutic, functional, multivitamins drinks, importance of increased calcium contents and actually used natural and synthetic sweetening substances are discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Numer

03

Opis fizyczny

s.19-21,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 31-120 Krakow, al.A.Mickiewicza 21

Bibliografia

  • [1] Antosiewicz I.: Żywność o określonych funkcjach prozdrowotnych - żywność funkcjonalna na tle doświadczeń japońskich. Żywność, Żywienie a Zdrowie 1997, 4, 347-348.
  • [2] Berdowski J. B.: Produkcja soków i napojów alkoholowych w Rzeczypospolitej Polskiej. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1993, 12, 23.
  • [3] Bogacz A.: Bariery wzrostu spożycia soków w Polsce. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1994, 9, 24-28.
  • [4] Czapski J.: Wpływ technologii na jakość soków owocowych i warzywnych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1999, 10, 33.
  • [5] Dlużniewska K., Gilis-Januszewska A.: Wartość odżywcza i zdrowotna warzyw i owoców. Mat. VI Ogólnopolskiego Zjazdu Hodowców Roślin Ogrodniczych. Kraków 1996, 1-11.
  • [6] Frączek T.: Soki warzywne w żywieniu człowieka. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1990, 2, 22.
  • [7] Janicki A.: Funkcje żywieniowe substancji dodatkowych kształtujących cechy sensoryczne żywności. Przem. Spoż., 1999, 3, 10.
  • [8] Komornicki J.: Napoje zawierające substancje mineralne. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1993, 8, 20.
  • [9] Kowalska A.: Zmiany zachodzące na krajowym rynku soków. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1997,6.
  • [10] Krajewski A.: Produkcja i sprzedaż soków owocowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1996, 2.
  • [11] Król B., Klewicki R.: Badania zawartości sacharydów w wybranych sokach i napojach jabłkowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1995, 7.
  • [12] Kubiak K.: Badania rynkowe w Polsce. Rynek soków i napojów owocowo-warzywnych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1998, 4, 8.
  • [13] Le Blay G., Blottere H. M., Bonnet C., Cherbut C.: Prebiotic action of short chain fructooligosaccharides in rats: long-term effect. Functional properties of non-digestible carbohydrates. INRA Nantes 1998, 191-194.
  • [14] Łoś-Kuczera M.: Błonnik pokarmowy w żywieniu człowieka. Przem. Spoż., 1990, 1, 7-8.
  • [15] Macura R.: Napoje i koncentraty witaminowe. Przem. Spoż., 2000, 5, 5-7.
  • [16] Mączyńska D., Zdziennicka D.: Wybrane zagadnienia technologii żywności niskokalorycznych przetworów z owoców i warzyw. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1992, 12.
  • [17] Mojska H., Łoś-Kuczera M.: Rola błonnika pokarmowego w etiologii raka jelita grubego. Żywienie Człowieka i Metabolizm 1985, 3, 197-199.
  • [18] Modzelewska J., Mączyńska D.: Aspartam - nowy środek słodzący dopuszczony w Polsce do produkcji żywności dietetycznej. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1991, 4.
  • [19] Nadolna I., Rutkowska U.: Jakość krajowych pitnych soków owocowych i nektarów. Cz. II. Zawartość witaminy C i wybranych składników mineralnych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1985, 5, 19.
  • [20] Nowakowska S.: Postęp w dodatkach do napojów. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1996, 3, 30.
  • [21] Oszmiański J., Chomin W.: Próby otrzymania w skali przemysłowej wysokowitaminowego soku mętnego z owoców Rosa Rugosa, Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1993, 1.
  • [22] Plocharski W.: Rynek soków owocowych w Europie, Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1993, 9.
  • [23] Praca pod redakcją Swiderskiego F.: Żywność wygodna i Żywność Funkcjonalna. Warszawa 1999.
  • [24] Renner E.: Dairy Calcium, Bone Metabolism and Prevention of Osteoporosis. Journal of Dairy Science 1994, 77, 12.
  • [25] Roberfroid M. B.: Dietary fibber properties and health benefice of non-digestible oligosaccharides. Complex carbohydrates in food. Wyd. Marcel Dekker, Inc. New York 1999, 25-34.
  • [26] Rożnowska K.: Witaminy i biopierwiastki. Agencja Wydawniczo-Usługowa Emilia. Kraków 1996.
  • [27] Zdziennicka D., Mączyńska D.: Mleczan wapnia w produkcji soków owocowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warz., 1998, 6.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-be17f5f5-ae24-489b-a9e3-2205dc2d357c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.