PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 2 |

Tytuł artykułu

Trends in the European system of higher education and development of high technology in the field of food science

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Trendy w europejskim szkolnictwie wyższym oraz rozwój wysokich technologii w obszarze nauk o żywności

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Selected points of view on European system of education in relation to Food Science and the new possibilities of knowledge and technology transfer are presented in the article. The transfer of knowledge generated through research to the system of education and its use in innovation processes is described. The authors present the multidisciplinarity and specificity of food industry and the problems in the transfer of knowledge from universities to the developing industry. Moreover, the Bologna process, perspectives of internationalisation in education and the possibilities of the development of innovation processes and competitiveness are discussed. Excellence centres and technology parks are presented as important elements in the development of innovation and transfer of knowledge from higher education institutions to industry. The academic community of Wroclaw is presented as an example of a new model of multidisciplinary cooperation.
PL
W artykule przedstawiono niektóre poglądy na europejski system edukacyjny w odniesieniu do nauk o żywności, uwzględniając nowe możliwości transferu wiedzy i technologii. Podjęto próbę opisania transmisji wiedzy od strony badań naukowych do systemu edukacyjnego i dalej jej wykorzystanie w procesach innowacyjnych. Wskazano na wielobranżowość i specyfikę przemysłu żywnościowego oraz istniejące problemy w przekazywaniu wiedzy z uniwersytetów do rozwijającej się gospodarki. Zwrócono uwagę na proces Boloński oraz perspektywy internacjonalizacji w edukacji i dalej możliwości rozwoju innowacyjności i konkurencyjności. Jako jeden z ważniejszych elementów rozwoju innowacyjności i transmisji wiedzy ze szkół wyższych do gospodarki mogą być centra doskonałości i parki technologiczne. Pewien przykład zarysu nowej perspektywy wielopłaszczyznowej współpracy można wskazać w akademickim środowisku Wrocławia. Wydaje się, że jest to rozwijająca się tendencja w szerszym aspekcie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

2

Opis fizyczny

p.135-141,ref.

Twórcy

autor
  • Wroclaw University of Life Sciences, Norwida 25, 50-375 Wroclaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Anonym, The role of the universities in the Europe of knowledge. Communication from the Commission. 2003, in: Materials of the Academic Forum, Wrocław University of Technology, 22–23 May 2003, Wrocław, Poland, pp. 5–20.
  • 2. Dumoulin E., Trends in food science education in Europe. J. Food Sci., 2004, 69, CRH 98-99.
  • 3. Filho W.L., New technologies and their transfer in industry, research and universities. 2006, in: Proceeding, VIP Seminar in NC University Toruń “The science and education in Europe new possibilities and barriers”. 9–12 March 2006, Toruń, Poland, pp. 33–36.
  • 4. Halpern D., Hakel M. (eds.), Applying the Science of Learning to University Teaching and Beyond. New Directions for Teaching and Learning. 2000, San Francisco, Jossey-Bass, pp. 21–120.
  • 5. Halpern D., Hakel M., Applying the science of learning to the university and beyond. Change 2003, 35, 36–40.
  • 6. Hartel R., Making the transition to outcomes-based instruction. J. Food Sci., 2004, 69, CRH 96, 97.
  • 7. http://www.eurmscfood.nl/ the Round Table session at the Congress of Food Science and Technology in Chicago, 2003.
  • 8. http://www.msu.edu/course/fsc/490/, Distance Education Program at the Michigan State University, USA.
  • 9. Jamiołkowski A., The influence of the Bologna idea on education processes in Poland and EU countries. 2006, in: Proceeding, VIP Seminar in NC University Toruń “The science and education in Europe new possibilities and barriers”. 9–12 March 2006, Toruń, Poland, pp. 26–28.
  • 10. Kraśniewski A., Proces Boloński dokąd zmierza europejskie szkolnictwo wyższe. Materiały MENIS. 2004, Warszawa, pp. 6– 15 (in Polish).
  • 11. Mitchell T., What to teach and how to teach? Is education qual ity evaluation necessary? 2006, in: Proceeding, VIP Seminar in NC University Toruń “The science and education in Europe new possibilities and barriers”. 9–12 March 2006, Toruń, Poland, pp. 25–26.
  • 12. Padilla-Zakour O.L., Promoting the development of value--added specialty foods through university-based food venture centers. J. Food Sci., 2004, 69, CRH 110–112.
  • 13. Purslow P., Shared graduate student education by international networking. J. Food Sci. 2004, 69, CRH 100–101.
  • 14. Scharff P., The role of the universities in the development of society in a global world. 2006, in: Proceeding, VIP Seminar in NC University Toruń “The science and education in Europe new possibilities and barriers”. 9–12 March 2006, Toruń, Poland, pp. 30–32.
  • 15. Trziszka T., Alexander von Humboldt’s ideas in the European system of higher education with special reference to food science. 2006, in: Proceeding, VIP Seminar in NC University Toruń “The science and education in Europe new possibilities and barriers”. 9–11 March 2006, Toruń, Poland, pp. 49–52.
  • 16. Van der Spiegel M., Luning P.A., Ziggers G.,W., Jongen W.,M.,F., Evaluation of performance measurement instruments on their use for food quality systems. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2004, 44, 501–512.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bdd6b3a8-e198-41c3-8d2f-d79bf66692a4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.