PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 60 | 04 |

Tytuł artykułu

Mozliwosci zastosowania elektrodializy w przemysle spozywczym

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Application of electrodialysis in food industry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu był przegląd zastosowania procesu elektrodializy (ED) w przemyśle spożywczym. W pierwszej części zdefiniowano przyczyny frakcjonowania żywności oraz scharakteryzowano proces elektrodializy (membrany, konstrukcja instalacji, wydajność procesu) wraz z tłem historycznym. W drugiej część przeglądu podano powody wzrostu zainteresowania procesem ED oraz rozgraniczono zastosowania już zaakceptowane przez przemysł oraz przyszłe obszary zastosowania (zwłaszcza w biotechnologii) w przemyśle spożywczym wraz z podaniem barier utrudniających jej wdrożenie. Ponadto scharakteryzowano postęp w produkcji membran ED (membrany bipolarne i mozaikowe).
EN
The aim of this article was to review of electrodialysis process application (ED) in food industry. The first part of the article defines the need for food fractionation and characterizes ED process (membranes, installation construction, process efficiency) along with historic background. The second one presents reasons for increasing interest of ED and highlights both well-established and potential (especially in biotechnology) areas of ED application in food and defines barriers to overcoming for its successful application. Discussion on current trends in application of ED in food industry characterizes new ED membranes (bipolar and mosaic).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

04

Opis fizyczny

s.18-23,rys.,tab.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warminsko-Mazurski, Olsztyn

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bd064207-6166-41b4-9db0-3fb53dba8523
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.