PL
Celem artykułu był przegląd zastosowania procesu elektrodializy (ED) w przemyśle spożywczym. W pierwszej części zdefiniowano przyczyny frakcjonowania żywności oraz scharakteryzowano proces elektrodializy (membrany, konstrukcja instalacji, wydajność procesu) wraz z tłem historycznym. W drugiej część przeglądu podano powody wzrostu zainteresowania procesem ED oraz rozgraniczono zastosowania już zaakceptowane przez przemysł oraz przyszłe obszary zastosowania (zwłaszcza w biotechnologii) w przemyśle spożywczym wraz z podaniem barier utrudniających jej wdrożenie. Ponadto scharakteryzowano postęp w produkcji membran ED (membrany bipolarne i mozaikowe).
EN
The aim of this article was to review of electrodialysis process application (ED) in food industry. The first part of the article defines the need for food fractionation and characterizes ED process (membranes, installation construction, process efficiency) along with historic background. The second one presents reasons for increasing interest of ED and highlights both well-established and potential (especially in biotechnology) areas of ED application in food and defines barriers to overcoming for its successful application. Discussion on current trends in application of ED in food industry characterizes new ED membranes (bipolar and mosaic).