EN
The water quality of the River Ganga was monitored using certain physical, chemical, and biological characteristics. As compared with abiotic, the biological quality was found to vary considerably. The quanta and spectra of plankton and macrozoobenthos increased with the river`sdescent. The quanta - spectra relationship for the selected components (r=0,72,0,69)was found to be meaningful. The study indicates an oligotrophic state of the River Ganga
PL
Przeprowadzono zintegrowany program monitoringu jakości wody Gangesu w Himalajach Garhwal (ryc. 1, 2) w okresie dwóch lat (od stycznia 1985 do grudnia 1987). Badania wykazały, że długie okresy (6-7 miesięcy) wysokiego zmętnienia wody, występujące w czasie lata i monsunu, niekorzystnie wpływają na fizyczne parametry wody. BZT, ChZT oraz zawartości nutrientów i tlenu rozpuszczonego w wodzie wykazały nieznaczne pogarszanie się jakości chemicznej wód Gangesu wraz z jej biegiem (ryc. 3). Na jakość biologiczną wody oddziaływały wzrastające ładunki materii organicznej. Znaczny wzrost zagęszczenia planktonu i równoczesny spadek zagęszczenia zoobentosu były zauważalne na stanowiskach z dopływem ścieków. Spektra planktonu (42 rodzaje) i zoobentosu (29 rodzajów) zawężały się znacznie na stanowiskach obciążonych dużym ładunkiem organicznym (ryc. 4,5). Na stanowiskach tych gatunkami dominującymi były: Navicula, Nitzschia, Chironomus. Zależność między liczebnością a różnorodnością została zatem użyta jako wskaźnik biologicznej czystości wody (tabela I). W związku ze wzrostem urbanizacji wzgórz Garhwalu, w bliskiej przyszłości zaistnieje potrzeba rozważnego zarządzania Gangesem.