PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 53 |

Tytuł artykułu

Wplyw stosowania do karmy dla lisow polarnych zmodyfikowanej maczki rybnej na ocene ich przyrostow i zuzycie pasz

Warianty tytułu

EN
The effect of modified fish meal addition to feed on weight gain and feed consumption in polar foxes

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy były badania nad wpływem stosowania zmodyfikowanej mączki rybnej jako dodatku do dawek pokarmowych dla lisów polarnych na ocenę ich przyrostów i zużycia paszy. Badania przeprowadzono na 60 lisach odsądzonych od matek w wieku 6 tygodni i przydzielonych do 3 grup, po 20 sztuk w każdej (10 ♀ i 10♂) - Przeprowadzone badania dotyczyły: pomiarów masy ciała w okresach dwutygodniowych, przyrostów dziennych i za cały okres doświadczalny oraz zużycia ilości pobranej karmy. W obu grupach doświadczalnych stwierdzono wyższą końcową masę ciała oraz mniejsze zużycie pasz, co jest korzystne z punktu widzenia ekonomicznego.
EN
The aim of the studies was to evaluate the effect of modified fish meal addition to feed on weight gain and feed consumption in polar foxes. The studies were carried out on 60 foxes weaned at the age of 6 weeks and divided into three groups, each containing 20 specimens. During the experiment the body mass, weight gain per day and in two weeks intervals as well as the intake were measured. In both experimental groups a higher final body mass and also lower feed consumption were observed, which is beneficial from economic viewpoint.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Opis fizyczny

s.101-108,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Zakład Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Zakład Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Zakład Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Zakład Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
  • Zakład Hodowli Owiec i Zwierząt Futerkowych, Akademia Rolnicza, Wroclaw

Bibliografia

  • Cholewa R., Nowicki S.: 1994. Cechy budowy i okrywy włosowej lisów polarnych niebieskich o różnej masie ciała. Rocz. AR. Zoot. Poznań. 60-66.
  • Janczak M., Kuźniewicz J., Kuźniewicz G.: 1999. Ocena pokroju i klasyfikacja skór lisów polarnych otrzymujących karmę z dodatkiem tłuszczów. Zesz. Nauk. AR Wroc. Zoot. XLV. Nr 362.107-111.
  • Janczak M: 1999. Wpływ stosowania tłuszczów roślinnych i zwierzęcych oraz ich mieszanin na określone cechy lisów polarnych i ich skór. Zesz. Nauk. AR Wroc. Zoot. XLV. Nr 362. 75-106.
  • Kuźniewicz J., Janczak M., Kuźniewicz G.: 1999. Strawność składników pokarmowych i retencja azotu u lisów polarnych żywionych paszą z udziałem tłuszczów. Zesz. Nauk. AR Wroc. Zoot.XLV. Nr 362. 139-145.
  • Lorek M.O.: 1987. Próba wykorzystania odpadów olejowych w żywieniu tchórzy hodowlanych. Hod. Drobn. Inwen. 7. Warszawa. 9-12.
  • Lorek M.O., Gugołek A.: 1993. Ocena pokroju i jakości skór lisów polarnych żywionych paszą z dodatkiem koncentratu tłuszczowego. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Zoot. Olsztyn. 120-126.
  • Lorek M.O., Gugołek A.: 1995. Możliwości zwiększenia udziału tłuszczu w dawkach pokarmowych dla lisów i norek. Zesz. Nauk. PTZ. 21. Warszawa. 101-111.
  • Lygns B.: 1990. Vaegtudrikling og foderbrug has slovog blaraehralpe. Dansk Persdyrawl. 6. 60-65.
  • Ruszczyć Z.: 1982. Metodyka badań zootechnicznych. PWRiL, Warszawa. 136-160.
  • Sławoń J.: 1987. Żywienie lisów i norek. PWRiL. Warszawa. 145-180.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-bc2fea6a-7dce-44d8-a7b9-8cb6c570f3ec
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.