EN
Wild birds breeding in acidified areas may have difficulties obtaining sufficient calcium for their eggshells, and shortage of land snails is shown to be the cause. The study found experimental evidence that Ca deficiency may affect reproductive traits also in birds breeding in non-acidified but naturally base-poor habitats. Positive effects of calcium supplementation on the egg volume, shell thickness, start of laying and fledglings' parameters of Great Tits Parus major and Pied Flycatchers Ficedula hy- poleuca breeding in base-poor pine forests in Estonia were revealed. The adverse effects of calcium shortage seem to be more pronounced in the years with the most unfavourable breeding conditions. Authors suggest that in such years birds may respond to calcium shortage by postponing egg-laying. The cost of egg formation in base-poor areas might be much higher than has been estimated on the basis of the energy and protein content of eggs. This fact should be considered more seriously in life history models of wild birds.
PL
Ptaki gniazdujące na terenach zakwaszonych lub ubogich w wapń mogą mieć trudności z pobraniem odpowiedniej ilości wapnia potrzebnego do produkcji skorup jajowych. Badania prowadzono w środowisku naturalnie ubogim w wapń (lasy sosnowe północno-zachodniej Estonii), na dwóch gatunkach dziuplaków gniazdujących w skrzynkach lęgowych: bogatce i muchołówce żałobnej. Podczas eksperymentu część ptaków korzystała z karmników, które zawierały materiał bogaty w wapń — pokruszone skorupy ślimaków i jaj kurzych. Stwierdzono, że dostęp do dodatkowego źródła wapnia wpływa na czas przystępowania do lęgów, wielkość jaj, grubość skorupy oraz kondycję piskląt obu gatunków dziuplaków. Wpływ braku odpowiedniej ilości wapnia szczególnie mocno był wyrażony w latach o mniej korzystnych warunkach dla odbycia lęgów. Autorzy sugerują, że w wielu rozważaniach (np. modele matematyczne itd.) należy brać pod uwagę fakt, że produkcja jaj na terenach ubogich w wapń może być znacznie bardziej kosztowna, niż wynikałoby to z prostego wyliczenia wartości energetycznych składników jaj.