EN
Organic farming is based on harmony with the environment and promotes biodiversity and biological cycles. Products obtained from organic arable farms exhibit lower levels of pesticides along with a higher content of vitamin C, minerals, sugars and flavonoids, but probably also mycotoxins. Organic production methods seem to have a positive effect on meat, milk and egg quality, although the prohibition of antibiotic use may cause an increase in the frequency of bacterial and parasitic infections in consumers. Importantly, contamination of conventional food with chemicals and that produced from organic crops with fungal toxins may modulate immune system function.
PL
Produkcja ekologiczna bazuje na współpracy ze środowiskiem naturalnym i promuje różnorodność biologiczną i dostosowanie do naturalnych cykli przyrodniczych. W produktach pochodzenia ekologicznego stwierdza się mniejszą zawartość pestycydów i ich pochodnych, więcej witaminy C, związków mineralnych, cukrów, flawonoidów, ale także toksyn grzybiczych. Sposób produkcji wydaje się mieć wpływ na jakość mięsa, mleka i jaj, może jednak skutkować zanieczyszczeniami bakteriologicznymi i pasożytniczymi zwierząt. Zakaz stosowania antybiotyków w produkcji ekologicznej może ponadto wpływać na częstość pojawiania się tych infekcji. Zanieczyszczenia, zarówno pożywienia pochodzenia konwencjonalnego, jak i ekologicznego, wydają się także modulować funkcjonowanie układu odpornościowego, co wymaga jednak podjęcia badań eksperymentalnych.