PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |

Tytuł artykułu

Wystepowanie Listeria sp. oraz gronkowcow enterotoksycznych w surowym miesie drobiowym

Warianty tytułu

EN
Occurrence of Listeria sp. and enterotoxigenic staphylococci in raw poultry

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W badaniach określono stopień zanieczyszczenia surowego mięsa drobiowego pałeczkami Listeria sp. oraz gronkowcami enterotoksycznymi przy zastosowaniu techniki PCR.
EN
The aim of this work was to determine the contamination of raw poultry meat with Listeria sp. and enterotoxigenic strains of S. aureus, using PCR method. Raw chicken parts (70 samples) and minced turkey meat (23 samples) were examined. It was found 11 strains of S. aureus and 43 strains of Listeria sp. including 6 strains of L. monocytogenes. All L. monocytogenes strains possessed hly A gene coding listeriolysin O. Four strains of S. aureus (37%) had possibility of production of cntcrotoxins. Two of them had possibility of production enterotoxin В (SEB), one of them both SEB and SED, and the last only SEC. Enterotoxigenic staphylococci were stated in 13% of examined samples of raw poultry meat.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

Opis fizyczny

s.367-371,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ba73f927-82ce-47cc-ac83-7484be7394a5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.