PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

Zwyczaje żywieniowe młodzieży wybranego Technikum Gastronomicznego w Warszawie

Warianty tytułu

EN
Dietary habits of the young people from the secondary school

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena zwyczajów żywieniowych młodzieży uczęszczającej do Technikum Gastronomicznego w Warszawie. W badaniach ankietowych, w których wykorzystano odpowiednio przygotowany kwestionariusz żywieniowy, wzięło udział 158 uczniów. Najczęściej spożywanymi przez uczniów posiłkami były obiad (75%), kolacja (67%) i śniadanie (53%). Wśród najczęściej popełnianych błędów dietetycznych było częste pojadanie między posiłkami. Z przeprowadzonych badań wynika, że 90% młodzieży ma zwyczaj dojadania między posiłkami, z czego 19% robi to często. Mleko i przetwory mleczne aż 11% ankietowanych spożywało rzadziej niż raz na tydzień, a 4% w ogóle nie uwzględniało tych produktów w całodziennej racji pokarmowej. Analizując częstotliwość spożycia ryb stwierdzono, że 37% młodzieży spożywa je rzadziej niż raz w tygodniu. Również spożycie owoców i warzyw było niskie. Codzienne spożycie owoców deklarowało tylko 67% ankietowanych, a warzyw 56%. Ponad 1/3 respondentów spożywała nasiona roślin strączkowych rzadziej niż raz w tygodniu, a aż 14% nie robiło tego w ogóle. Blisko połowa respondentów spożywała słodycze przynajmniej raz dziennie. Według ankietowanych głównym czynnikiem wpływającym na sposób ich odżywiania się było przyzwyczajenie.
EN
The aim of the study was to assess dietary habits of the young people attending to the Technikum Gastronomicznego in Warsaw. In the study the nutritional questionnaire was used. 158 students participated in the test. Unsatisfactory regularity of daily meals consumption has been found. Most frequently consumed meal was dinner (75%), supper (67%) and breakfast (53%). The biggest nutritional dietary abnormality was snacking. About 90% of population consumes food between meal, additionally 19% of this students do it very often. About 11% of population consumed milk and diary products once a week or less, but 4% did not consume it at all. About 37% of teenagers consumed fish less than once a week. Insufficient consumption of fruits and vegetable was observed. About 67% and 56% of students respectively consumed fruits and vegetables every day. More than 1/3 of students consumed grain legume less than once a week, but 14% did not it at all. About 50% of population consumed all kind of sweets once a day or often. According to students, dietary habits decided about their nutrition.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.294-299,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, Krakow
autor

Bibliografia

  • 1. Cieślik E., Filipiak-Florkiewicz A., Pałasiński J., Pysz M. Zwyczaje żywieniowe młodzieży szkół średnich województwa podkarpackiego. Żywienie Człowieka i Metabolizm, 2003, XXX, nr 1/2, 63
  • 2. Charzewska J., Wajszczyk B., Chabros E., Niedzwiedz M., Chwojnowska Z.: Aspekty zdrowotne częstości spożywania posiłków- nowe spojrzenie na tradycyjne zwyczaje. Żyw. Człow. Metab., 2003, 1, 68
  • 3. Frączek B.: Charakterystyka sposobu odżywiania młodzieży klas maturalnych liceum ogólnokształcącego. Żyw. Człow. Met., 2003, XXX, 86
  • 4. Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie Człowieka, Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa, PWN, 2007.
  • 5. Hamułka J., Wawrzyniak A., Gronowska Senger A., Kowalczyk J.: Ocena spożycia mleka i przetworów jako źródła wapnia i ryboflawiny przez dzieci w wieku szkolnym. Żyw. Człow. Met. 2001, 28, 403
  • 6. Jezewska-Zychowicz M.: Występowanie zwyczaju pojadania między posiłkami wśród młodzieży w wieku 13-15 lat i jego uwarunkowania. ACTA Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. 2004, 3, 167
  • 7. Międzobrodzka A., Leszczyńska T., Pysz M. Questionnaire studies on the level of human nutrition. Part. 1. Secondary school students in Cracow region. Pol. J. Food. Nutr. Sci. 1996, Vol.5/46, 4, 113
  • 8. Nowacka E., Zimna Walendzik E., Topola J.: Sposób żywienia a wykształcenie łódzkich kobiet ciężarnych. Brom. Chem. Toksykol. 2000 XXXIII, 3, 221-226.
  • 9. Pytasz U., Nogal P., Lewiński A.: Analiza sposobu żywienia dziewcząt z jadłowstrętem psychicznym. Żyw. Człow. Metab., 2003, 1, 133-136.
  • 10. Wądołowska L., Cichoń R.: Dojadanie i akceptacja żywności przeznaczonej do szybkiego spożycia. Żywność Wygodna. Kraków 1993.
  • 11. Wądołowska L., Cichoń R.: Wpływ czynników środowiskowych na sposób żywienia młodzieży akademickiej. Żyw. Człow. Met. 1996, 1, 10-20.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ba64eaa1-f76c-4432-be79-615bc2cd6eb1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.