PL
Doświadczenie strawnościowo-bilansowe przeprowadzono na 20 wieprzkach o średniej masie ciała 25 kg. Badano wpływ zastosowania w mieszankach PP-grower jako jedynego zboża: śruty jęczmiennej odmiany Goplański (78% - grupa II), śruty pszennej odmiany Salwa (81%-grupa III), śruty z pszenżyta odmiany Grado (82% - grupa IV) oraz śruty żytniej odmiany Dańkowskie (30% - grupa V) na strawność składników pokarmowych i bilans azotu u warchlaków. Zaobserwowano wzrost strawności białka ogólnego w grupie III i V (83.0%, 81.5%) oraz lepszą strawność substancji organicznej w grupach: III, IV, V, wynoszącą odpowiednio 88.2; 88.0 i 88.6%. Wykorzystanie azotu pobranego i strawionego było zbliżone w grupach I, II, III i IV, natomiast obserwowano obniżenie tych wskaźników w grupie V, żywionej mieszanką z udziałem 30% śruty żytniej.
EN
A digestibility-balance experiment was carried out on 20 barrows with an average body weight of 25 kg. The influence of ground barley - Goplański variety (78% - group II), ground wheat - Salwa variety (81% - group III), ground triticale - Grado variety (82% - group IV), and ground rye - Dańkowskie variety (30% - group V) used in PP-grower mixtures as the only grain, on the digestibility of nutrients and nitrogen balance in piglets was analysed. It was observed that there was an increase of crude protein digestibility in groups III and V (83.0%. 81.5%) and better organic matter digestibility in groups III, IV and V, amounting to 88.2, 88.0 and 88.6%, respectively. The utilization of nitrogen intaken and digested was similar in groups I, II, III, and if, whereas in group V, fed with the mixture containing 30% of ground rye, a decrease I these indices was observed.