PL
W artykule przedstawiono tendencje w światowej produkcji i konsumpcji głównych rodzajów olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych w latach 1985-93. Zanalizowano tendencje w spożyciu tłuszczu oraz oceniono jego udział w wartości energetycznej przeciętnej dziennej racji pokarmowej w skali świata, grupach ekonomicznych państw, w różnych regionach i krajach świata w okresie 1961-93. Przedstawiono spożycie tłuszczów w Polsce na tle krajów UE oraz zmiany w konsumpcji tych produktów, jakie miały miejsce w gospodarstwach domowych w latach 90. Oceniono spożycie tłuszczu w Polsce w odniesieniu do zalecanych norm żywienia oraz aktualnych zaleceń żywieniowych FAO/WHO.
EN
This paper concerns tendencies in the world production and consumption of the main vegetables oils and animal fats in 1985-93. The tendencies in fat consumption were analysed and its percentage in dietary energy eupply was evaluated in worl scale, in the economie groups of countries, in different regions and countries in 1961-93. Fats and oils consumption in Poland compared to EU figures was shown. There were also presented changes in fats and oils consumption in various households in the nineties. The fat consumption in Poland was evaluated with reference to the recommended dietary allowances as well as to the FAO/WHO present dietary recommendations.