PL
Celem przedstawionej pracy była ocena wartości biologicznej wybranych roślin (kapusty pastewnej, koniczyny białej i runi łąkowej) na podstawie zawartości molibdenu. Próby roślin pobrano w 8 miejscowościach położonych w trzech transektach tj. I - Stawek, Albertów, Brzeziny; II - Bagno-Bubnów, Piaseczno, Rogoźno i III - Nadrybie, Bogdanka. W badanych roślinach występuje duże zróżnicowanie zawartości Mo wynikające z położenia punktu badawczego i gatunku rośliny. Na ogół najniższą koncentrację stwierdzono w roślinach pochodzących z Albertowa i Brzezin, średnią z Bogdanki i Nadrybia, a najwyższą z Sumina, Piaseczna, Bubnowa i Rogoźna. Optymalne ilości, tj. ilości zalecane jako norma w paszy (od 0.5 do 1.0 mg/kg) wykazano w koniczynie białej i kapuście pastewnej pochodzącej z transektów II i III. Duże ilości Mo (0.7- 1.8 mg/kg) wykazano w koniczynie białej z Nadrybia i Rogoźna. Najniższe zawartości Mo, nawet poniżej 0.5 mg/kg, tj. poziomu uważanego za wartości krytyczne w paszach, występują w runi łąkowej Albertowa, Brzezin i Bogdanki.
EN
In the plants under investigation (white clover, kale, meadow sward) there was found a great differentiation in Mo content that resulted from an examination point location (transects I, II, III) and a plant species. The optimal amount i.e. the amount recommended as a standard in feed (from 0.5- 1.0 mg/kg) was determined in clover and kale obtained from II and III transects. Great deal (0.7- 1.8 mg/kg) of molybdenum was found in white clover in II transect.