EN
Strawberry plants were grown in soilless culture under greenhouse conditions to investigate the effect of supplementary potassium fertilization on growth and development of plants exposed to high NaCl concentration (35 mmol/L). Treatments included: 1) nutrient solution alone (N); 2) N + 35 mmol/L NaCl (NS); 3) NS + 5 mmol/L K2SO4 (NSK1); 4) NS + 10 mmol/L K2SO4 (NSK2). Results showed that leaf area, ion leakage (EC), chlorophyll contents, biomass production and water usage were negatively affected by NaCl stress. Moreover, fruit set and fruit number decreased under stress condition. Mineral content (Na, Cl, Ca and K) in various plant parts increased upon NaCl stress. Although supplementary potassium fertilization positively influenced the leaf area development, chlorophyll contents and reproductive parameters, it had a negative effect on biomass production. On the other hand, in addition to K and Ca, supplementary potassium increased Na and Cl content. These results showed that potassium reduces some negative effects of NaCl stress in strawberry.
PL
Truskawki uprawiano w kulturze bezglebowej uzupełnionej dodatkowo nawozem potasowym i w warunkach wysokiego zasolenia NaCl (35 mmol/L) i określano wpływ tych czynników na wzrost i rozwój roślin. Traktowania obejmują pożywki: 1) kontrolną(N); 2) N + 35 mmol/L NaCl (NS); 3) NS + 5 mmol/L K2SO4 (NSK1); 4) NS + 10 mmol/L K2SO4 (NSK2). Stwierdzono, że powierzchnia liści, wypływ jonów (EC), zawarto ść chlorofilu, produkcja biomasy i zużycie wody były obniżone w warunkach stresu solnego. Poza tym zawiązywanie owoców i liczba owoców były niższe w warunkach stresu solnego. Zawartość składników mineralnych (Na, Cl, Ca i K) w różnych częściach roślin była wyższa w warunkach stresu solnego. Dodatkowe uzupełnienie pożywki nawozem potasowym w warunkach stresu solnego wpfynęło pozytywnie na rozwój liści, zawartość chlorofilu i rozwój owoców, ale miało ujemny wpływ na produkcję biomasy. Wykazano, ze potas powoduje obniżenie negatywnego wpływu powodowanego przez stres solny na wzrost i rozwój truskawki.