EN
The research was conducted on 286 fattener carcasses chosen from mass population in three different regions of the country. On the carcasses, fat thickness measurements were performed on the carcass cross section as well as fat and the longest back muscle thickness measurements on two cross sections of the loin. Carcasses, depending on their weight, were divided into three groups, i.e. of the average weight of about 70, 80 and 90 kg. Research showed that the increase of carcass weight by about 10 kg in the case of fatteners bought by meat plants caused statistically significant increase of fat thickness and measurement results of the longest back muscle in all measured points. The increase of carcass weight from 70.0 to 80.0 kg caused relatively small increase of fat thickness (about 2 mm), and higher increase of the longest back muscle height (about 5mm), however the increase of carcass weight from 80.0 to 90.0 kg, influenced greater increase of fat thickness (about 5 mm), and smaller increase of the longest back muscle (about 2 mm). In the classification system, where one takes into account fat thickness and the longest back muscle height when estimating the meat percentage, we may expect small decrease of carcass meatiness at carcass weight increase to 85.0 kg, and having exceeded this weight, greater decrease of carcass meat percentage may be expected.
PL
Badania przeprowadzono na 286 tuszach tuczników wybranych z pogłowia masowego w trzech różnych regionach kraju. Wykonano pomiary grubości słoniny na przepołowieniu tuszy oraz pomiary grubości słoniny i mięśnia najdłuższego grzbietu na dwóch przekrojach polędwicy. Tusze podzielono na trzy grupy, tj. o średniej masie ok. 70, 80 i 90 kg. Badania wykazały, że wzrost masy tusz (tuczników skupowanych przez zakłady mięsne) o ok. 10 kg, spowodował statystycznie istotny wzrost grubości słoniny i wartości pomiarów mięśnia najdłuższego grzbietu we wszystkich badanych punktach. Wzrost masy tusz od 70,0 do 80,0 kg powodował stosunkowo niewielki wzrost grubości słoniny (ok. 2 mm), a większy wzrost wysokości mięśnia najdłuższego grzbietu (ok. 5mm). Wzrost masy tusz od 80,0 do 90,0 kg wpłynął natomiast na większy wzrost grubości słoniny (ok. 5 mm), a mniejszy mięśnia najdłuższego grzbietu (ok. 2 mm). W systemie klasyfikacji, w którym w trakcie określania mięsności tusz bierze się pod uwagę grubość słoniny i wysokość mięśnia najdłuższego grzbietu, można się spodziewać niewielkiego obniżenia mięsności tusz, gdy wzrasta ich masa do 85,0 kg. Po jej przekroczeniu można spodziewać się większego obniżenia mięsności tusz.