PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.1 |

Tytuł artykułu

Wzorce spozycia zywnosci w krajach srodziemnomorskich a model tradycyjnej diety srodziemnomorskiej

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Food consumption patterns in Mediterranean countries vs. traditional Mediterranean diet model

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była analiza i ocena działań podejmowanych w ramach polityki wyżywienia w krajach skandynawskich. Do najważniejszych jej elementów, inicjowanych i wdrażanych w Szwecji, Danii, Finlandii, Norwegii i Islandii należą: programy promujące właściwą dietę i zdrowy styl życia, strategie zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego wszystkim mieszkańcom oraz monitoring trendów spożycia w różnych grupach ludności. W państwach nordyckich obowiązują wspólne normy żywieniowe (NNR), które zostały oficjalnie przyjęte w 1978 r. Pomimo, że we wszystkich krajach regionu istnieją obecnie tzw. programy działań w obszarze żywności i wyżywienia (Food and Nutrition Action Programmes) odnotowuje się ich malejącą skuteczność oraz słabsze zainteresowanie społeczeństwa i władz. Sytuacja ta jest związana m.in. z niedostatecznym wsparciem politycznym i finansowym polityki wyżywienia oraz brakiem odpowiedniej koordynacji między powołanymi do jej realizacji organami.
EN
According to FAO, food and nutrition policy measures embrace several areas of institutional actions aimed at: assuring food security on household levels, improving food quality on the market, preventing nutrient deficiencies and promoting proper diets and healthy life-styles. The collected materials show that Scandinavian countries have long-term experience in preparing and implementing food and nutrition policy action plans - both on national and regional levels. However, despite unquestionable successes of Scandinavian food policies in the area of nutrition education and information, food quality control and their important role (especially of Norway) in assuring world food security, at present smaller effectiveness of food and nutrition policies can be observed. The solution to this situation may be the paneuropean actions coordinated by the European Commission (DG Sanco) or the WHO European Region Office. It is also necessary to incraase demand for political action on nutrition and food issues among all market participants - especially food processors and distributors.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.77-82,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wyzsza Szkola Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b8952ae3-662e-4dd4-a209-16c5e9cdc6bf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.