PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 46 | 05 |

Tytuł artykułu

Stosowanie aromatow do zywnosci w swietle wymagan krajowego ustawodawstwa oraz przepisow Unii Europejskiej [2]

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono przepisy Unii Europejskiej dotyczące aromatów przeznaczonych do żywności. Przedstawiono zmiany krajowego ustawodawstwa w zakresie aromatów, wynikające z harmonizacji polskiego prawa z przepisami UE.
EN
European Union s regulations relating to flavourings for use in foodstuffs are discussed. The changes of Polish legislation concerning flavourings, as a result of harmonisation of Polish law with EU 's regulations, are presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

05

Opis fizyczny

s.10-11,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Zaklad Higieny, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Decyzja Komisji 1999/217/EC z 23 lutego 1999 r. przyjmująca wykaz substancji aromatycznych stosowanych w lub na środki spożywcze, sporządzony jako wykonanie zapisów Rozporządzenia WE Nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 października 1996 r. (OJL nr 84, 27 marca 1999 r., s. 1-137).
  • [2] Dyrektywa Komisji 91/71/EWG z 16 stycznia 1991 r. uzupełniająca dyrektywę 88/388/EWG w sprawie ujednolicenia przepisów Państw Członkowskich w zakresie aromatów stosowanych do środków spożywczych i surowców do ich produkcji (OJL nr 042, 15 luty 1991 r., s. 15-17).
  • [3] Dyrektywa Rady 88/388/EWG z 22 czerwca 1988 r. w sprawie ujednolicenia przepisów Państw Członkowskich w zakresie aromatów stosowanych do środków spożywczych i surowców do ich produkcji (OJL nr 184, 15 lipca 1988 r., s. 61-66).
  • [4] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach (Dz. U. Nr 9 z 5 lutego 2001 r., poz. 72).
  • [5] Rozporządzenie WE Nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z 28 października 1996 r. ustalające procedurę Wspólnoty Europejskiej dla substancji aromatyzujących stosowanych lub przeznaczonych do stosowania w lub na środki spożywcze (OJL nr 299,23 listopada 1996r.,s. 1-6).
  • [6] Ustawa z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 z 22 czerwca 2001 r., poz. 634).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b8181b52-0f01-424c-a1a5-3e5dbe44e27b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.