PL
Postęp technologiczny obserwowany w ostatnich latach wywiera olbrzymi wpływ na produkcję żywności. Istotny wpływ na rozwój przemysłu spożywczego, szczególnie wytwarzania żywności niskoenergetycznej, ma wprowadzenie nowoczesnych dodatków do żywności. Wiąże się to z koniecznością zastosowania substancji dodatkowych, takich jak: dodatki utrwalające, wzbogacające, kształtujące strukturę oraz określone cechy sensoryczne. Celuloza i jej pochodne należące do grupy hydrokoloidów spełniają bardzo ważną funkcję poprzez modyfikacje struktury i tekstury produktów w wyniku zagęszczania, żelowania, emulgowania i stabilizowania. Celuloza i jej pochodne odgrywają coraz większą rolę w produkcji żywności funkcjonalnej i wysoko przetworzonej.
EN
During the last years the technological development influences the food industry. Global trends of the development of food industry have resulted in application of modern food additives. Especially production of low fat and highly processed food results in additive substances like: enriching additives, forming structure additives and creating specific sensorial characteristics. Cellulose and its derivatives belong to group of hydrocolloids, which function as thickening, gelling, emulsifying and stabilizing agent. Cellulose and its derivatives have higher priority especially in functional food products and highly processed products.