EN
In the usable parts of dill plants of cultivars Amat, Ambrozja, and Lukullus, grown in five cycles from spring to autumn, the level of vitamin C, carotenoids, beta-carotene, and polyphenols was determined. In the fresh leafy part of dill the content of the analysed components was significantly greater than in leaves with petioles. In the fresh matter of the leafy part the content of vitamin C varied from 97-170 mg/100 g, of carotenoids from 27.5-42.2 mg/100 g, of beta-carotene from 3.51-6.71 mg/100 g, and polyphenols from 167-288 mg/100 g. The differentiation of the cultivars was small, Amat being suggested as that of the most abundant content of the components analysed. With respect to the growing periods, the lowest level of all the constituents was determined in the September harvest.
PL
Materiałem badawczym były części użytkowe kopru odmian Amat, Ambrozja i Lukullus uprawianego od wiosny do jesieni, w pięciu cyklach. Koper wysiewano 10 kwietnia, 10 maja, 10 czerwca, 10 lipca i 10 sierpnia. Zbiór przeprowadzono po uzyskaniu przez rośliny 25 cm wysokości, co następowało w zależności od odmiany i terminu uprawy po 36-45 dniach {ryc. 1). W części liściowej kopru oraz w liściach łącznie z ogonkami liściowymi oznaczono zawartość związków o działaniu anty oksydacyjnym w tym: witaminy C, sumy karotenoidów, beta-karotenu i polifenoli. Ponadto dla poszczególnych odmian ustalono maksymalne zróżnicowanie analizowanego składnika w stosunku do wartości przeciętnej zarówno przy odnoszeniu wyników do świeżej jak i suchej masy. Młode rośliny kopru w całym sezonie wegetacyjnym były bogatym źródłem antyoksydantów. Zawartość witaminy C w 100 g świeżej masy części liściowej mieściła się w przedziale 97-170 mg, przy skrajnych procentowych odchyleniach od średniej -25 do +32%. W liściach łącznie z ogonkami liściowymi wartości te kształtowały się 52-137 mg i -44 do +47%. Pozostałe składniki charakteryzowały się następującym poziomem i odchyleniami: suma karotenoidów 27,5-42,2 mg (-14 do +30%) i 16,2-31,3 mg (-29 do +38%), beta-karoten 3,5- -6,7 mg (-28 do +37%) i 1,8-5,0 mg (-46 do +44%) oraz polifenole 167-288 mg (-19 do +39%) i 115-233 mg (-27 do +48%) (tab. 1-4, ryc. 2). Zróżnicowanie między odmianami było niewielkie ze wskazaniem na odmianę Amat jako najzasobniejszą w analizowane związki przeciwutleniające. Spośród terminów uprawy, praktycznie najniższy poziom wszystkich składników obserwowano w zbiorze wrześniowym. Zawartość wyższą od przeciętnej, w zależności od składnika, notowano w zbiorze czerwcowym lub sierpniowym.