PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 502 | 2 |

Tytuł artykułu

Chelaty mikronawozowe w roztworach zawierajacych makroskladniki nawozowe

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono badania chelatowania mikroelementów (Mn, Cu, Fe, Zn) przy użyciu EDTA, DTPA, HEEDTA i kwasu cytrynowego. Badania prowadzono w roztworach nawozowych zawierających sole nawozowe (fosforany amonu, fosforany potasu). Stwierdzono, że czynnikami ograniczającymi chelatowanie mikroelementów jest pH oraz obecność związków makroskładników nawozowych.
EN
The investigation on complexing microelements (Mn, Cu, Fe, Zn) was carried out using chelating agents: EDTA, DTPA, HEEDTA and citric acid. The solutions of ammonium dihydrogen phosphate, di-ammonium hydrogen phosphate, potassium dihydrogen phosphate and di-potassium hydrogen phosphate were used in research. It was stated that pH and contents of macroelement salts in liquid fertilizers were the factors limiting chelation degree of the microelements.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

502

Numer

2

Opis fizyczny

s.791-795,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Wroclawska, ul.Wybrzeze Wyspianskiego 27, 50-370 Wroclaw
autor
autor

Bibliografia

  • Górecki H., Hoffmann J. 1995. Nawozy zawiesinowe - nowa generacja nawozów rolniczych i ogrodniczych. Przem. Chem. 74: 87 - 90.
  • Górecki H., Dobrzański Z. 2002. Chemical products in agriculture and environment. Czech-Pol Trade, Prague: 493 ss.
  • Hoffmann J., Górecki H. 2000. Nowe technologie wytwarzania nawozów mikroelementowych. Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 471: 637 - 645.
  • Hoffmann J., Górecki H., Włodarczyk B. 2001. Nowe kompozycje płynnych nawozów wieloskładnikowych. Rap. ITNiNM PWr, serii SPR nr 17/2001: 109 ss.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b56136a0-6e72-47c8-a3cb-fb39205aa1e6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.