PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 34 | 2 |

Tytuł artykułu

Wody mineralne jako zrodlo przyswajalnego wapnia i magnezu

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przebadano 41 wód mineralnych dostępnych na rynku Wielkopolski pod kątem zawartości wapnia i magnezu. Analizie poddano również wzajemne proporcje tych pierwiastków w badanych wodach oraz procent pokrycia dziennego zapotrzebowania na wapń i magnez. Stwierdzono, iż większość badanych wód odznacza się bardzo niską zawartością wapnia i magnezu oraz nie stanowią istotnego udziału w podaży tych pierwiastków w całodziennej racji pokarmowej.
EN
The aim of this study was to determine the content of calcium and magnesium in various kinds of mineral drinking water marketed in the Wielkopolska region, assess their calcium/magnesium ration, and compare the results with the information provided by the manufacturer on the label. The content of calcium and magnesium in 41 mineral drinking water samples was determined by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). It was found that the content of calcium and magnesium in the analyzed water samples was low. Water in the majority of the samples (90%) was rather poor source of calcium and magnesium in human diet, providing less than 10% RDA for these elements (per 1 1 of Water). When we consider that mineral water consumption in Poland is low and that calcium and magnesium content of mineral water grades marketed in Poland is poor, we may conclude that mineral water grades available in the Polish market do not constitute an essential source of those elements in the human diet.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

2

Opis fizyczny

s.105-109,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, 60-624 Poznan, ul.Wojska Polskiego 31
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b42ca4b4-9467-4dc8-9fee-1d499db84ef8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.