PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Konserwy rybne jako zrodlo niezbednych dla zdrowia skladnikow mineralnych

Warianty tytułu

EN
Canned fish a source of needful for health mineral elements

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy opisano zawartość makro- i mikroelementów w konserwach z ryb importowanych (makreli, tuńczyka i sardynki). Badaniami objęto następujące konserwy; filety z makreli w sosie pomidorowym i w oleju, tuńczyk w oleju i sardynka w oleju. Wykonano analizy zawartości wapnia, fosforu, magnezu, potasu, sodu, miedzi, cynku, żelaza, manganu, chromu, selenu, fluoru i jodu. Konserwy z makreli, tuńczyka i sardynki są bogatym źródłem wapnia, fosforu, fluoru, jodu i selenu.
EN
The content of macro- and microelements in the selected canned imported fish (mackerel, tuna and sardine) was analyzed It include research following canned: fillets from mackerel in tomato sauce and in oil, sardine and tuna in oil. The following analyses were carried out: content of calcium, phosphorus, magnesium, potassium, sodium, copper, zinc, iron, manganese, chromium, selenium, fluorine and iodine. Canned from mackerel, tuna and sardine are rich sources of calcium, phosphorus, iodine, fluorine and selenium.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.863-867,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Morski Instytut Rybacki, Gdynia

Bibliografia

  • 1. Brzozowska A.: Składniki mineralne w żywieniu człowieka. Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu 2002.
  • 2. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa. PWN 2000.
  • 3. Polak-Juszczak L.: Makro- i mikroelementy w rybach. Żywienie człowieka i metabolizm. Warszawa 2005, Rok XXXII, supl. 1- cz. II, 988-991.
  • 4. Polak-Juszczak L.: Makro- i mikroelementy w konserwach ze szprotów. Roczniki PZH 2006, 57, NR 4, 347-354.
  • 5. Polska norma PN-EN ISO 17294-2.: Jakość wody. Zastosowanie spektrometrii mas z plazmą wzbudzoną indukcyjnie (ICP-MS). Część 2: Oznaczanie 62 pierwiastków.
  • 6. Polska norma PN-EN 14627.: Artykuły żywnościowe. Oznaczanie pierwiastków śladowych. Oznaczanie całkowitej zawartości arsenu i selenu metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej z generacją wodorków (HGAAS) po mineralizacji ciśnieniowej.
  • 7. Śmigielska H., Lewandowicz G., Gawęcki J.: Biopierwiastki w żywności. Przemysł spożywczy 7/2005, 28.
  • 8. Ziemlański Ś.: Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce, prace IŻŻ 1998, 91.
  • 9. Ziemlański Ś.: Normy żywienia człowieka. Warszawa, PZWL 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-b32192b4-e715-46f7-9327-1edb925e5686
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.