PL
Technologia minimalnego przetwarzania żywności jest to zespół umiejętnie dobranych operacji technologicznych, sprzyjający jak największemu zachowaniu naturalności żywności, przy jednoczesnym przedłużeniu jej przydatności do spożycia, pozwalającej na bezpieczną dystrybucję i wykorzystanie. Podstawową zasadą minimalnego przetwarzania jest zastosowanie kombinacji kilku czynników zwiększających trwałość produktów, m. in.: przechowywanie w temperaturze chłodniczej (-1÷ +3°C), pakowanie w próżni i modyfikowanej atmosferze, łagodna pasteryzacja, obniżanie pH z możliwością zastosowania niektórych środków konserwujących. W pracy omówiono nowe techniki stosowane w produkcji żywności minimalnie przetworzonej z uwzględnieniem specyfiki przetwarzania owoców i warzyw.
EN
Minimal processing technology is a treatment, which enables obtaining food similar in freshness and naturalness to food materials and of shelf life allowing for its safe distribution and use. The elementary rule of prolonging shelf life of minimally processed food is the use of the combination of a few factors preserving or increasing shelf life. Such factors include: storage in the cooling temperature (-1÷ +3°C); using vacuum packaging or with modified atmosphere; using mild pasteurization, lowering pH with possible additive of natural preservatives. The research focused on the latest methods and techniques used in the production of minimally processed food considering specificity of fruit and vegetables.